De NAM is te laat

Geplaatst op: 09 december 2018 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM - De Noordzeekust ter hoogte van paal 3 op Ameland is op 8 en 9 december geteisterd door de storm. In januari 2018 brak de Noordzee daar door de duinenrij. Het zoute water stroomde binnen en toen de storm geluwd was stroomde het zoete water van De Lange Dunen naar buiten. In de storm van 8 en 9 december 2018 zijn er weer fikse happen uit de duinen genomen.

De kust bij paal 3 staat onder extra controle vanwege de ligging van de oude NAM-locatie. De noordoosthoek van het hekwerk staat inmiddels op enkele tientallen centimeters van de afgrond. Bij een volgende storm is de hoek aan de beurt en storten de betonplaat en het hekwerk enkele meters naar beneden. De voorliggende duinen zijn helemaal verdwenen.

De NAM had voor dit jaar de sanering van de locatie op de rol staan, maar stelde uiteindelijk uit. Vijftig jaar heeft de aardoliemaatschappij de tijd gehad om de boorput op te ruimen, maar de NAM ging pas in het najaar van 2018 over tot actie. Toen was het eigenlijk al te laat. In opdracht van de NAM werden er nog zandzakken geplaatst als beschermende muur, maar de big bags met duizend kilo zand erin hebben geen verweer tegen de golven. Eén storm en de zakken zakken als puddinkjes in elkaar. Bovendien slaan de golven over de zandzakken heen en nemen het zand dat achter de big bags ligt, de duinvoet, mee naar zee. Waar de zakken aanvankelijk tegen de duinvoet lagen, is inmiddels een doorgang van meters geslagen.

Dossier Aardgaswinning

 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?