De meeste toeslagen gaan omhoog in 2024: Dit betekent het voor jou

Meer dan de helft van de Nederlanders ontvangt toeslag. Zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Vanaf 1 januari 2024 veranderen de bedragen van de toeslagen. De meeste toeslagen gaan omhoog. Maar de eenmalige verhoging van de zorgtoeslag in 2023 vervalt in 2024. Ook kunnen meer mensen huurtoeslag en kindgebonden budget aanvragen.

In dit artikel lees je wat de veranderingen voor jou betekenen. En wat je nu kan doen om voor de maand januari meteen het bedrag te ontvangen waar jij recht op hebt.

Huurtoeslag gaat omhoog

Ontvang je huurtoeslag? Op 1 januari gaat de huurtoeslag met maximaal 416 euro per jaar omhoog. Tussen 23 november en 14 december informeert Dienst Toeslagen jou per brief en in de Berichtenbox van Mijn toeslagen hoeveel huurtoeslag je krijgt. Verdiende je in 2023 net te veel om huurtoeslag te krijgen? Omdat de inkomensgrens met 1250 euro per jaar omhoog gaat, hebben ongeveer 35.000 extra huishoudens volgend jaar óók recht op huurtoeslag. Wie weet hoor jij daarbij. Vanaf 23 november kun je dit checken door een proefberekening te maken op toeslagen.nl/proefberekening.

Kindgebonden budget gaat omhoog

Om gezinnen financieel te ondersteunen, gaat op 1 januari het kindgebonden budget omhoog. Het kabinet verhoogt het kindgebonden budget voor je eerste kind met maximaal 750 euro per jaar. Voor je tweede kind krijg je maximaal 883 euro extra. Heb je meer dan twee kinderen, dan krijg je dat bedrag ook. Heb je kinderen tussen de 12 en 17 jaar? Dan krijg je hier nog eens maximaal 694 euro (12 jaar) en maximaal 924 euro (17 jaar) bovenop. Verdiende je in 2023 net te veel om kindgebonden budget te krijgen? De inkomensgrens gaat flink omhoog. Maak daarom na 23 november een proefberekening op toeslagen.nl/proefberekening om te zien of jij in 2024 wél recht hebt op kindgebonden budget.

Uurtarief kinderopvangtoeslag gaat omhoog

De vergoeding voor kinderopvangkosten wordt verhoogd. De maximum uurprijs voor dagopvang wordt 10,25 euro, voor buitenschoolse opvang 9,12 euro en voor gastouderopvang 7,53 euro. In totaal gaat het om een bedrag van 508 miljoen.

Zorgtoeslag gaat omlaag

De eenmalige verhoging van de zorgtoeslag in 2023 wordt in 2024 niet meer uitgekeerd. De hoogte van de zorgtoeslag wordt wel aangepast aan de hogere zorgpremies. Gemiddeld ontvang je in 2024 ongeveer 300 euro minder dan dit jaar. Let op: als je nu zorgtoeslag krijgt en in 2024 meer gaat verdienen, check dan of je komend jaar nog recht op zorgtoeslag hebt op toeslagen.nl/zorgtoeslag of maak een proefberekening op toeslagen.nl/proefberekening. Valt je lijfrente vrij of krijg je een vertrekpremie van je werkgever? Ga dan ook na of je nog recht hebt op zorgtoeslag.

Check je gegevens op Toeslagen.nl

Wil jij voor de maand januari meteen het bedrag ontvangen waar je recht op hebt? Zorg er dan voor dat Dienst Toeslagen de juiste gegevens van jou heeft. Je kan je gegevens checken en meteen aanpassen via toeslagen.nl/pasaan.

Als je toeslag ontvangt, krijg je tussen 23 november en 14 december een brief per post en in de Berichtenbox van Mijn toeslagen, waarin de hoogte van jouw toeslagen voor 2024 staan. Dit zijn voorschotbedragen.

Als je nog geen toeslag ontvangt, maar wel denkt dat je er in 2024 recht op hebt, maak dan vanaf 23 november een proefberekening op toeslagen.nl/proefberekening.

Meer weten?

Kijk op toeslagen.nl voor meer informatie over de verschillende toeslagen. Staat je vraag er niet bij of heb je hulp nodig bij het doorgeven van wijzigingen? Maak dan een afspraak bij één van onze balies of toeslagenservicepunten. Kijk op toeslagen.nl/hulp welke er bij jou in de buurt zijn.

Foto (C): Belastingdienst

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 820

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *