De Koning naar de kroon gestoken met vierde B

NES – Strandweg Nes heeft een nieuwe eetgelegenheid gekregen. Half juli opende Brood, op de plaats waar voorheen Paal 13 zat. Brood heeft zich gevestigd in de schoot van Hotel Ameland State en aan de voet van strandovergang Nes. Het is een zelfstandige onderneming en het hoort bij de restaurantketen met de B’s. Ondernemer Henk Huizinga had al Het Baken, Boerenbont (net als Brood aan de Strandweg) en Binnen, in hartje Nes.

Huizinga steekt de Koning naar de kroon. Van Oranje heeft de drie A-tjes en Huizinga komt daar met de vier B-tjes in aantal overheen.

Wij, C en ik, proberen Brood.

Brood, je kunt er terecht voor een heerlijk ontbijtbuffet, een lunch of een diner. In het midden van de zaak staan de vruchten, groenten, broden en andere spijzen je tegemoet te glanzen. Het is het buffet waar je de voorgerechten zelf kunt opscheppen, de bijgerechten zelf kunt pakken en het dessert kunt kiezen en meenemen. En ja, er ligt ook brood, waar het restaurant naar genoemd is. Zelf te snijden en als bolletje.

De achterwand laat over de gehele breedte een kunstwerk van Mark Kiewiet zien, waarin schelp- en schaaldieren en een belegd broodje te herkennen zijn. Kleurrijk en ‘van Ameland’. De dikke B, het merkteken van Brood, staat er ook bij. De B is even eenvoudig als duidelijk.

We eten een voor-, hoofd- en nagerecht. De komkommer is om te watertanden, de varkenshaasspies om te zuigen en de vega burger is gewoon lekker. Het dessert, cheesecake met bessensaus, slaat alles en is een aanrader van de bovenste plank. De soepen, sausen, brownies en taarten zijn allemaal huisgemaakt en het vlees, de vis en burgers worden gebakken waar je bij zit. Brood houdt van open, zoveel is wel duidelijk.

“Grand Café Brood, Geniet van ons buffet” staat er op het grote krijtbord. En dat doen we. Het is een fantastische plek, het ziet er geweldig fris, kleurrijk en uitnodigend uit, en het doet wat het belooft: het laat genieten. Wij gaan er binnenkort naar terug om het ontbijtbuffet te proberen. Het lijkt me heerlijk! En die cheesecake vraagt om een herhalingsbezoek. Brood is lekker, maar de cheesecake van Brood is het allerlekkerst.

Jeanet de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *