De Hoop en Oud naar Den Haag

DEN HAAG – Er was een grote opkomst bij het algemeen overleg in het Binnenhof over windmolenparken op land en in zee. Namens de Waddeneilanden was burgemeester Albert de Hoop aanwezig en hij werd vergezeld door demissionair wethouder Nico Oud van Ameland.

De ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hadden windmolenparken op land, offshore en nearshore op de agenda. Voor Ameland en de Waddeneilanden is vooral de stemming rond de nearshoreparken van belang, windmolenparken die op enkele kilometers voor de kust worden gezet. Bij aanvang van het overleg bleek het onderwerp 'nearshore' van de agenda te zijn gehaald. Kamp deelde mee nog langer op die materie te willen studeren. Hij zet het in mei, of misschien wel in juni, weer een keer op de agenda.

Wat Albert de Hoop betreft volgde er een wat slap debat. Er werd gesproken over burgerparticipatie en draagvlak creëren maar niet over het grote plan achter de windmolenparken. Minister Kamp liet er tijdens het debat trouwens geen enkele twijfel over bestaan dat hij vasthoudt aan het Energieakkoord, waarin is vastgelegd dat in 2020 14% van alle energie duurzaam moet zijn opgewekt. Ook was de minister duidelijk over de suggestie om het verder in de Noordzee gelegen militaire oefengebied deels voor windenergie in te richten. Groningen deed daar onlangs een studie naar. Dat kan niet, zei Kamp.

Uit één uitspraak van de minister peurt De Hoop hoop dat de nearshorediscussie nog gunstig uit kan pakken voor de Waddeneilanden. Kamp noemde het clusteren van windmolenparken een beter idee dan hier en daar een park. De studie naar nearshoreparken voorziet in vijf mogelijke locaties, waarvan die boven Ameland er een is.

De Hoop en Oud hebben in de wandelgangen met kamerleden gesproken. Die politici gaan ze binnenkort persoonlijk benaderen om de onwenselijkheid van windmolens voor het strand van Ameland en Schiermonnikoog voor het komende debat in mei of juni nog eens onder de aandacht te brengen.

>>> lees hier over Windmolenparken in Nederland – op land, offshore, nearshore

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *