Leden AEC akkoord met zonnepark

NES – Tijdens de algemene ledenvergadering hebben de leden van de Amelander Energie Coöperatie kenbaar gemaakt achter de investering van een miljoen voor het zonnepark te staan. Het plan is om op 10 hectare 24.000 panelen te plaatsen die 6 MW produceren en 20 procent van de elektriciteitsbehoefte van Ameland opbrengen. Dat plan kost 6,9 miljoen. De Amelander gemeenteraad stemt maandag of het in het zonnepark investeert. Van dat besluit hangt af of het Waddenfonds zijn voorlopig toegezegde subsidie doneert. Er moet voor 1 mei een positief besluit liggen om de subsidie uit het Waddenfonds van 2.653.445 euro veilig te stellen. De provincie subsidieert met 331.681 euro. Eneco wil onder voorwaarden 1.300.000 investeren en AEC stopt een miljoen in het park. De Amelander raad moet een krediet beschikbaar stellen van 6.633.612 euro. Met de toegezegde investeringen en subsidies blijft er voor de gemeente een bedrag over van 1.348.486 euro.

Adverteer duurzaam, zonder papier

Saillant detail is dat AEC en Eneco de rendementsberekening nog een keer hebben laten overdoen. Rebel Energy Services becijferde in opdracht van de gemeente dat er een rendement te behalen was van 2,43 procent. De raad schrok van dit geringe getal. Solar Century ging er daarna nog eens voor zitten en Rick Franssen kwam in zijn second opinion met enkele aanpassingen van de staatjes tot een lucratiever rendement van wel 6,69 procent. Hij berekende iets hogere opbrengsten en veel lagere kosten. Franssen gaat het veld onder de panelen niet maaien maar laat er schapen grazen. In de berekening van Rebel staat een vervanging van de omvormers na tien jaar, de termijn dat de garantie is afgelopen. Franssen vervangt de omvormers als ze stuk zijn. Rebel laat aan het eind van de projecttijd, over 20 jaar, het park ontmantelen voor drie ton. Franssen houdt dat geld in de zak door er bijvoorbeeld “een Pool voor te vragen” die het zaakje vol koper en andere metalen gratis opruimt. “En er zijn nog meer elementen aanwezig om het rendement omhoog te krijgen.” Hij doelde ondermeer op het hoge aantal zonuren op Ameland waarmee de opbrengst kan worden opgeschroefd.

>>> lees hier over Duurzaamheid en verduurzaming

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *