De Gezellige Tafel is allergezelligst

HOLLUM – De Gezellige Tafel in restaurant De Griffel in Hollum was donderdagavond tot de laatste stoel bezet. Het eetevenement is een initiatief van stichting Amelands Produkt, waarbij mensen een stoel kunnen boeken en voor een kleine prijs een driegangenmenu krijgen geserveerd. In dat menu zitten Amelander producten verwerkt en de restaurants die meedoen zijn aangesloten bij Amelands Produkt.

Louise Molenaar, voorzitter van de stichting, bedacht de formule en vorig jaar werd De Gezellige Tafel geïntroduceerd. Het bleek een schot in de roos en de maaltijd in De Griffel is de derde op rij. Het is een avond die allergezelligst uitpakt. Aan De Gezellige Tafel, die in de praktijk uit verschillende kleinere tafels bestaat, zitten 85 mensen, uit alle dorpen van het eiland. Ze zijn aangemeld via De Zonnebloem vrijwilligersorganisatie, via zorgcentrum De Stelp of ze hebben zich zelf aangemeld via de flyer die huis aan huis ging. Zo deed Riek Ridder het. Annie Visser weet niet meer precies hoe de aanmelding ging, maar ze is blij dat ze er is.

Louise Molenaar loopt tussen de tafels en slaat het schouwspel af en toe vanaf de bar gade. “Dit is toch fantastisch!” zegt ze, “Hier doe je het voor.” Het project kon vorig jaar teren op wat subsidie uit het Mienskipsfûns en een bijdrage van de gemeente, maar ook zonder die subsidie moet deze bijzondere maaltijd doorgaan, vindt Molenaar. Het zijn vooral grijze koppen die aanzitten, met hier en daar een jongere ertussen, een zoon die zich samen met zijn vader heeft aangemeld of een meisje dat met opa en oma mee eet.

De Gezellige Tafel wil lekker en gezond eten promoten en ontmoeting tussen mensen stimuleren. In die opzet lijkt het evenement heel goed te slagen. Er klinkt geroezemoes, totdat de eerste gang wordt opgediend, de salade met Amelander gans. Dan is alleen het tikken van messen en vorken te horen en wordt er gesmikkeld. In de bediening lopen leerlingen van de Burgemeester Walda School. Zij moeten dit jaar tien uur maatschappelijke stage doen en verwachten met De Gezellige Tafel al 5.5 uur binnen te hebben. “Dat tikt lekker aan,” zegt René de Vries. Zijn bijbaan is vakken vullen in de supermarkt en dan is horeca wel even wat anders. De jongelui redden zich echter wonderwel en lijken geknipt voor het vak.

Een van de hoogtepunten van de avond is het intermezzo met Roel Maatjes die als goochelaar Romaïni een truc met een toverstaf, ringen en kaarten doet en als klap op de vuurpijl een levende duif uit een krant tovert. Greetje Mosterman is er een beetje beduusd van. “Mag ik hem eens aaien”, vraagt ze vanachter de lange tafel. De goochelaar stapt met de witte duif op haar af en met tranen in de ogen aait zij het diertje. “Mijn man had duiven,” verklaart ze haar ontroering.

Dan is het tijd voor het hoofdgerecht. Vrijwilligers van De Zonnebloem staan paraat voor hand en span diensten en de leerlingen van de BWS serveren, samen met het personeel van De Griffel het hoofdgerecht uit. Op het menu staat een stampotje andijvie met Amelander aardappelen en een langzaam gegaard stukje sucade. Het nagerecht is een mousse van Amelander yoghurt met Amelander cranberries en Amelander bijenhoning. Op de tafels ligt het menu met erboven geschreven: “Welkom aan De Gezellig(ste) Tafel!”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *