De eerste storm van het jaar

WAGENINGEN – Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de eerste storm staat al op de weerkaarten. Vandaag is het nog vrij rustig, met een meest matige zuidwestelijke wind, maar in de loop van de avond en nacht gaat de wind al flink aantrekken en vooral morgen – woensdag – volgt een westerstorm. Ook komen daarbij soms zware tot zeer zware windstoten voor, langs de westkust tot 120 km/uur.

Al een behoorlijke tijd hebben we nu te maken met dezelfde luchtdrukverdeling boven Europa, met overwegend hogere luchtdruk boven het Middellandse Zeegebied en de lagere luchtdruk boven het noorden. Wij zitten daar precies tussenin, met boven onze omgeving het grootste luchtdrukverschil en dus de meeste wind. Zowel hoger in de atmosfeer, in de vorm van de straalstroom, als dichterbij het aardoppervlak. Met die stevige west- tot zuidweststroming wordt ten eerste zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan bij ons aangevoerd, maar ook talrijke lagedrukgebieden met de bijbehorende fronten. Het ene lagedrukgebied stelt echter niet veel voor en de ander pakt juist zeer actief uit.

Meerdere fronten

In een trog, een uitloper van een lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden, trekt vandaag – dinsdag – al een storing over ons land, maar deze is nog niet heel actief. In de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en later vanmiddag en vanavond volgt vanuit diezelfde hoek regen. Spannender is de storing die kort daarna alweer over onze omgeving trekt.

Zware storm

Langs de westkust komt het woensdag tot stormkracht 9 (storm) en op de westelijke Waddeneilanden mogelijk al tot een zware storm, kracht 10. Daarbij kunnen zeer zware windstoten voorkomen tot 120 kilometer per uur. Het windveld trekt in de loop van de ochtend oostwaarts het land over, waarbij het op de Waddeneilanden ook dan nog tot windkracht 10 kan blijven komen.

Bron: MeteoGroup

lees hier meer over Stormen en hoge golven

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *