De eerste bomen aangekomen op het BoskDok

LEEUWARDEN – Vanaf deze week heeft het parkeerterrein van Achmea, aan de Snekertrekweg in Leeuwarden, een nieuwe functie. Nu de eerste bomen van het Arcadia-project Bosk zijn aangekomen, is de locatie omgedoopt tot BoskDok. De meer dan duizend metershoge bomen van Bosk zullen hier verblijven tot ze op 7 mei aan hun honderddaagse wandeling beginnen. Bosk is onderdeel van het brede culturele programma van Arcadia 2022, de eerste editie van de triënnale van Leeuwarden-Fryslân 2028 dat van 7 mei t/m 14 augustus plaatsvindt.

BoskDok

Op het BoskDok worden de voorbereidingen getroffen voor de start van Bosk: een traag bewegende kunstinstallatie die 100 dagen lang door de binnenstad van Leeuwarden trekt. De komende weken zal het terrein steeds voller raken, tot alle bomen in hun bakken zijn geplaatst. Al die bomen vormen samen een bos van meer dan duizend bomen, met zo’n zestig verschillende boomsoorten. Het is het idee van landschapskunstenaar Bruno Doedens: “Het zal een prachtig gezicht zijn als de meer dan duizend bomen straks echt gaan wandelen. Steeds op een andere plek in de binnenstad van Leeuwarden zullen ze de sfeer totaal veranderen van verkeersruimte naar verblijfsruimte!”

Samenwerking

Bosk is een coproductie van Arcadia en de gemeente Leeuwarden. Het BoskDok is in wezen de belichaming van deze samenwerking. Daar werken medewerkers van de buitendienst tot mei aan het planten en verzorgen van de bomen. “De bomen worden met de grootst mogelijke zorg in de bakken geplant. Ze staan in speciaal bomensubstraat en krijgen optimale verzorging gedurende het hele traject. Ook zijn ze vastgezet in de bak tegen eventueel omwaaien. Na de wandeling worden alle bomen op verschillende plekken geplant om gezond oud te kunnen worden”, zegt Nico Kelderhuis, senior beheerder groen en spelen bij de gemeente Leeuwarden.

100-daagse wandeling

Gedurende honderd dagen beweegt Bosk zich van locatie naar locatie en kleurt zo de straten en pleinen van Leeuwarden groen. Het bos is 100 dagen lang het decor van verhalen en verwondering. Tegelijkertijd geeft Bosk de bomen – en daarmee de natuur – een wandelende stem: Wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? De langzaam bewegende kunstinstallatie Bosk vestigt de aandacht op de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken. Bosk is geïnitieerd door wijlen Joop Mulder en bedacht door landschapskunstenaar Bruno Doedens.

Arcadia

Van 7 mei t/m 14 augustus 2022 kunnen bezoekers zich laten inspireren door een breed cultureel en artistiek programma met o.a. beeldende kunst, theater, literatuur en debat rondom het thema ‘voorouderschap’. Veel werk is nieuw en gratis te bezoeken, gemaakt door (internationale) kunstenaars en de Friese mienskip (gemeenschap). Arcadia zet zich door middel van cultuur in voor een wereld die we met vertrouwen door kunnen geven aan de volgende generatie.

Kijk voor meer informatie op www.bosk.frl.

Bron Merk Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *