Danielle en Ricardo van Osorio: ‘Geheime familierecepten maken een gerecht nog lekkerder’

Op Ameland zijn er tal van mogelijkheden om heerlijk te eten. Tussen al die restaurants is Osorio Worlds Kitchen met zijn exotische gerechten toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Danielle runt het bijzondere restaurant samen met haar man Ricardo die als chefkok in de keuken staat. 

‘We wonen al heel lang op Ameland’, begint Danielle. ‘Al zo’n twaalf jaar. Ricardo komt oorspronkelijk van de wal, maar ging aan het werk op Ameland in de keuken van het strandpaviljoen. Hij kende Ameland al doordat hij er eerder met zijn familie kwam. Ik ben toen ook overgekomen met de kinderen, vanuit Curaçao. Een heel ander eiland met een hele andere cultuur, maar wel met de gastvrijheid als gemene deler. Ook het gevoel van vrijheid is hier hetzelfde.’

We willen ons graag onderscheiden

Ricardo: ‘Het was niet direct onze insteek om een eigen restaurant te openen op Ameland, maar nadat ik in verschillende keukens gewerkt had, ging het toch een beetje kriebelen. Ik heb een reis over de wereld gemaakt en in veel verschillende keukens gewerkt waar ik telkens weer nieuwe ervaringen opdeed en nieuwe wereldgerechten leerde kennen.
Hoewel ik ook bij de restaurants waar ik werkte die invloeden kon verwerken in sommige gerechten, kon ik niet helemaal alles geven en voelde ik dat het tijd werd om mijn eigen menukaart samen te stellen om te laten zien wat we eigenlijk allemaal kunnen, zodat we dat ook met anderen kunnen delen. Voor ons was het helemaal logisch dat het de buitenlandse keuken werd waarmee wij ons willen onderscheiden.’

Danielle: ‘Het was wel spannend om ons restaurant te openen. Zouden de toeristen en Amelanders eerst de kat uit de boom kijken? Het begin verliep sowieso nogal stroef, want ons restaurant was nog niet eens officieel geopend toen alle restaurants hun deuren moesten sluiten vanwege corona.’

Spannende tijden

Danielle: ‘Van tevoren weet je natuurlijk niet of een restaurant wel aanslaat. Dat maakt het spannend. Helemaal toen we dus direct dicht moesten door de pandemie. Dan moet je meteen keihard aan het werk en een nieuw plan bedenken.’

Ricardo: ‘Daarop besloten we de afhaalkaart wat uit te breiden met gerechten van de menukaart, zodat de mensen ook alvast een beetje konden proeven wat wij wilden doen met Osorio. Toen kwamen de feestdagen en zijn we begonnen met maaltijdboxen met vis, vlees of vegetarische gerechten. Dat liep zo goed dat we die boxen de hele corona periode en zelfs daarna aangeboden hebben.’
Danielle: ‘De Amelanders hebben ons echt door deze lastige eerste periode geloodst. Langzamerhand kwamen er steeds meer gasten om te proeven en inmiddels begint ons restaurant echt een begrip te worden. Iedereen weet ons nu goed te vinden.’

Meer dan de geijkte geitenkaas salade

Danielle: ‘Wat ik ook belangrijk vind is dat we naast vlees en vis, ook voldoende vegan en vegetarische gerechten op de menukaart hebben staan. En dan bedoel ik niet de geijkte geitenkaas salade, want er is zoveel lekkers op de wereld als het om plantaardige gerechten gaat. Als vegan of vegetariër heb je dus veel opties als je bij Osorio komt eten, maar er is voor iedereen genoeg om van te genieten. Dankzij mond tot mond reclame komen mensen bij ons en omdat ze het eten goed vinden, komen ze ook weer terug.
Doordat een van onze gasten ons restaurant daarvoor had aangemeld, werden we vorig jaar op platform Restaurant Guru uitgeroepen tot beste vegetarische restaurant van 2023. Dat zijn hele leuke opstekers. Want natuurlijk willen wij graag een boterham verdienen, maar het gaat ook om de liefde en de passie voor het familierestaurant. Dat straalt ons hele team ook uit, en de klanten voelen dat.’

Waardevolle herinneringen maken

Danielle: ‘Eten en koken is iets dat je samen doet. In ons restaurant gaat het dan ook niet alleen om de culinaire ervaring, maar vooral ook om het familiegevoel, en het creëren van waardevolle herinneringen tijdens het eten.’
Ricardo: ‘Elke familie kookt weer anders en iedere familie heeft van die speciale gerechten of geheime recepten die het eten extra lekker maken. Tijdens mijn reizen mocht ik koken met mensen die dat soort geheimen al generatie op generatie doorgeven. Daar heb ik heel veel van geleerd, bijvoorbeeld hoe je het beste met specerijen kunt werken of boemboes moet maken.
Maar ook het samen eten delen versterkt dat familiegevoel. Daarom vind je op onze menukaart de 2 to tango; een proeverij met allemaal verschillende gerechtjes die je met elkaar deelt.
Die familiegerechten en het familiegevoel komt ook weer terug in de naam van ons restaurant, want ik ben geboren in Colombia en Osorio is mijn familienaam.’

Dankbaar

Danielle: ‘Families kunnen ook nog steeds bij ons afhalen, of bijvoorbeeld een picknickbox bestellen. Dat is een overblijfsel uit de corona tijd, maar omdat het zo leuk is, hebben we die gehouden. Daarmee kun je een lekker plekje uitzoeken in de natuur en genieten van alle lekkernijen die in de picknickbox zitten. Wat er in zit wisselt, maar in ieder geval fruit, verse sapjes en lekkere broodjes. Maar wel met een wereldse twist natuurlijk.
Uiteraard zijn mensen ook welkom om gewoon bij ons op het zonneterras te lunchen of een van onze gedurfde en vers gemaakte cocktails te drinken.
Na onze turbulente start tijdens de pandemie, door de oorlog in Oekraïne en de hoge prijzen die daar het gevolg van waren en de vaargeul problematiek vorig jaar, zijn wij vooral dankbaar voor het vertrouwen dat de gasten en de Amelanders in ons hebben, en alle lessen die we geleerd hebben. Zonder alle gasten, vrienden en familie is dit allemaal niet mogelijk.’

www.osorio.nl

Strandweg 50,9163 GN Nes

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 708

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *