Daalders Plakje

HOLLUM – Vorig jaar was het een 1 aprilgrap, maar deze keer was het serieus. De oudere mannen van Hollum hebben hun eigen bank in het bos. Het is hun ‘daalders plakje’ aan het eind van de Bosweg dat vrijdag 3 april werd geopend.

Samenkomst

Al jaren komen de mannen in vergadering in de open lucht bijeen. Het begon met Oene de Vries, Jan IJnsen en Minne Kanger. Het groepje gepensioneerden is inmiddels gegroeid tot een man of tien. Het zijn mannen die na een leven van hard werken meer tijd hebben om een rondje te maken. André Barf, Tjerk Visser, Theo IJnsen, Wijbo Lublink, Kees Visser, Cor de Boer, Adriaan Bunicich en de drie initiatiefnemers komen bijna dagelijks samen aan het begin van het Hollumer Bos. Tussen half twaalf en half één bespreken ze sport, politiek, cultuur en verhalen ze over vroeger en het heden. Soms eten ze er een visje. Wijbo Lublink is de enige die tijdens de opening van de bank niet aanwezig is. Hij ligt in het ziekenhuis. De mannen schrijven tussen de dennenbomen een beterschapkaart.

Goed gastheerschap

Hun vergaderplek had een bankje waar slechts ruimte was voor drie personen. De rest moest staan en dat viel sommigen niet mee. De een is slecht ter been en de ander heeft last van de heup. Daarom wierpen ze bij Staatsbosbeheer (SBB) een balletje op of er niet een bank geplaatst kon worden. SBB had nog een picknickbank staan en in het kader van goed gastheerschap wilde ze die van harte plaatsen. De tafel met twee banken staat deels in de zon, zodat de mannen ook in het kille vroege voorjaar buiten kunnen zitten. Vanaf de banken houden ze een goed overzicht over de Bosweg. Want dat willen ze graag: het leven overdenken en bespreken en de omgeving in de gaten houden.

Daalders plakje

Oene de Vries knipt het lint door. Hij was contactpersoon tussen de mannengroep en SBB. Minne Kanger, de nestor van de groep, onthult het naambord. Hij bedacht de naam: Daalders plakje, een erg mooi plekje waar het lekker is om te zitten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *