Cuypersgenootschap wil herstel kerk

ARNHEM – Het Cuypersgenootschap roept de gemeente Ameland op werk te maken van behoud en herstel van de Clemenskerk die afgelopen dinsdag 5 februari afbrandde. De Sint Clemenskerk is een Cuyperskerk, ontworpen door de Roermondse architect Pierre Cuypers.

Het genootschap meldt in een brief aan burgemeester, wethouders en raadsleden van Ameland dat het geschokt is door de brand van de kerk. “Hoewel er door de brand veel verdwenen is van het gebouw zijn er nog voldoende monumentale resten behouden om een herstel van het monument te rechtvaardigen,” schrijft secretaries Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap in de brief van 7 februari.

Belangrijk voor het herstel is dat de restanten van het gebouw gestabiliseerd worden. Daar is al werk van gemaakt. Kunstwerken of de restanten daarvan moeten worden opgeslagen en de Rijksmonumentenstatus moet worden behouden, vindt het genootschap. Voor de beveiliging van de restanten is een bedrijf ingeschakeld en zijn er hekken om het terrein geplaatst.

Voor de herbouw kunnen de originele tekeningen van Cuypers worden gebruikt. Deze bevinden zich in de archieven van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Belangrijk is, zegt het Cuypersgenootschap, dat het karakteristieke exterieur hersteld wordt. Bekeken kan worden of de belangrijkste architectuurkenmerken van het interieur, met name de houten kap met toren, gereconstrueerd kunnen worden. Dan heeft Nes zijn karakteristieke silhouet weer terug en kan er een doelmatig kerkgebouw gerealiseerd worden.

Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed, niet alleen de gebouwen van Cuypers zelf. Het werk van de Roermondse bouwmeester was de aanleiding tot het oprichten van het genootschap dat zijn naam kreeg.

>>> lees hier over het Cuypersgenootschap

Ameland Actueel

?

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *