Cultureel Ambachtelijke Dag in Ballum 2010

BALLUM – Op donderdag 22 juli doen ze in Ballum een flinke stap terug in de tijd. Oude spullen worden te voorschijn gehaald, bijna vergeten beroepen en kundigheden worden weer beoefend. De Ambachtelijke Dag is een fenomeen dat ieder jaar veel bekijks trekt. Ook dit jaar zullen er wel zo’n 5000 bezoekers op af komen.

De dag begint om 10:30 uur al gelijk met een spektakel: de optocht van ruiters en amazones, rijtuigen, oude landbouwwerktuigen en fietsen, vooraf gegaan door het muziekkorps Forza Musica.

Bij de ruim 70 kramen, uitstallingen en demonstraties zullen daarna weer volop nostalgische herinneringen worden opgehaald bij het zien van bijvoorbeeld de oude boerenwerktuigen en huishoudelijke spullen, de ouderwetse kledij ,antieke radio’s, oldtimers en fietsen uit de oude tijd. Of bij de demonstraties van ambachten als klompenmaken, koperslaan, dorsen en persen, of karnen.

Jongere generaties zullen zien en ervaren hoe grootmoeder de was deed, hoe je moet vlegeldorsen, hoe touw draaien, leren wat strodokken, makelaars of uleborden zijn.

Maar er is niet alleen veel interessants en wetenswaardigs over vroeger te leren, er valt voor jong en oud ook veel plezier te maken. Van zandbak en grabbelton tot kruisboogschieten.

Meer kunstzinnige bezigheden als bijvoorbeeld pottenbakken, etsen, raku stoken en quilten trekken ook altijd veel bekijks. Ook muzikaal valt er te genieten, van blokfluitensemble en trekzakken via diverse koren tot het dweilorkest.

En er is natuurlijk ook volop te eten en te drinken, hopelijk in het zonnetje op een terrasje. Maar voor thuis zijn er ook de echte Amelander producten te koop als mosterd , meel , kaas, aardappelen, en niet te vergeten het internationaal befaamde enige echte Nobeltje.

“De vele vrijwilligers en hobbyisten die zich ieder jaar weer volop inzetten om van onze Ballumer Cultureel Ambachtelijke Dag zo’n geweldig succes te maken zullen u met open armen ontvangen en zijn graag bereid vakkundige uitleg te geven en herinneringen met u te delen. Neem er de tijd voor!” beveelt de organisatie het evenement aan.

>>> klik voor meer nieuws en het nieuwsarchief op de knop NIEUWS in het hoofdmenu

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *