Crowdfunding voor Reizen met de Duivel

AMSTERDAM – Arnold-Jan Scheer maakte de documentaire Reizen met de Duivel, over Sinterklaasgebruiken. Scheer heeft in het verleden ook op Ameland gefilmd en dat uiterst integer in zijn productie Wild Geraas verwerkt. Scheer jaagt al tientallen jaren achter Sinterklaas en Zwarte Piet en soortgelijke gebruiken aan.

Crowdfunding

Scheer houdt een crowdfundactie voor zijn film Reizen met de Duivel.

“De teller is weer gaan lopen. We hebben nog drie dagen te gaan tot 5 december en een week tot het eind van de crowdfundactie. We staan op dit moment op 58 procent van het streefbedrag om te slagen: € 8.711,-. We werken er hard aan, door via e-mails en social media veel mensen te informeren over deze film die belangrijke bijdrage levert opdat Zwarte Piet niet geslachtofferd wordt, maar behouden blijft. Er kan in een week nog veel gebeuren."

Reizen met de Duivel kunt u hier steunen of op de foto hieronder klikken.

Bij een donatie van 10 euro:

Met jouw steun help je dat een immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid blijft bestaan + je krijgt WildGeraas 2.0 'Reizen met de Duivel' online te zien.

Wild Geraas

"We hebben al veel gefilmd wat niet in WildGeraas 1.0 zit.

Bij voorbeeld Morris dansers in Wales, een Keltisch gebruik van zwartgeschminkte mannen en vrouwen, dat al eeuwen en eeuwen bestaat. Ook interviews met de spelers waarin ze vertellen dat ook hun ritueel ook onder druk staat, hoe ze daarmee omgaan en daarover typisch Engels onderkoeld informatie te geven, waarmee ze eventuele weerstand wegnemen. Hun Minister van Cultuur heeft zich achter het gebruik geschaard. Het wordt daar gecombineerd met een als paard geklede man met een echte paardeschedel die de huizen langs gaat om gedichten voor te dragen, wat mogelijk verwijst naar het paard van Sint Nicolaas of Wodan. Germaanse en Keltische gebruiken raakten er vermengd."

Sinterklaas

 

 

 

 


Geweien

"We filmden in midden Engeland mannen met hertengeweien, die door de wetenschap op minstens 1000 jaar oud gedateerd zijn en één dag per jaar de Sint Nicolaaskerk mogen verlaten voor deze heidense processie. Dat gebruik verwijst op z’n beurt naar rotstekeningen in de Dordogne uit de laatste ijstijd. En ook daar willen we filmen, met mensen die er verstand van hebben erbij."

Vet roet

"En we filmden Grieks Dionysche taferelen op Sardinië die verwijzen naar die oudere perioden toen de Europeanen nog jagers en krijgers te paard waren. De aarde wordt daar jaarlijks bevrucht met bloed. Dit verwijst op z’n beurt naar een zeer oude cultus waarin mannen zich met vet roet insmeerden om daarmee dorpsgenoten te ‘besmetten’, op magische wijze geluk over te dragen en ze zo nieuwjaar te wensen. Roet brengt namelijk geluk."

Verlanglijstje documentairemaker

"We hebben u beloofd locaties te noemen die op ons verlanglijstje staan.

We willen Italiaanse deskundigen interviewen die ons vertellen waarom veel van deze tradities te maken hebben met Sint Nicolaas, in midden Italië en Andalusië filmen hoe baby’s gezegend worden door met roet ingesmeerde duivels, baby’s die zelf ook roetvegen krijgen."

Megaster

"En als het lukt, gaan we naar Rusland waar mensen in de zomer onder de wortels van een boom door kruipen, een letterlijk bezoek aan de onderwereld, ter ere van Sint Nicolaas die in dat land nog een megaster is. Een botje van de Sint is deze zomer door Poetin gezegend, door tussenkomst van de Paus."

Duivel

"En we gaan naar Tsjechië, waar een oervorm van Sinterklaas optreedt in het Reuzengebergte met naast hem een zwartgeschminkte ‘duivel’, een bok in mensengedaante. Die ’Sint’ lijkt sterk op de Russische kerstman Ded Moroz, maar ook op de Perzisch/Iraanse Firooz en Amoo Norooz, wat Indo Europese wortels van ons Sinterklaasfeest suggereert en samen met andere gegevens bewijst. Er is nog veel meer, maar dan wordt de lijst te lang. Als alles meezit, gaan we ook met een drone ‘Sinterklaas’ processies in bergdorpen filmen."

Beslissend weekend

"Dit weekend wordt in alle opzichten beslissend. Of de crowdfunding gaat slagen, de ‘discussie’ zal uitdoven, de hetze tegen Zwarte Piet stopt, dit oer/archetype behouden blijft en op den duur niet geslachtofferd wordt."

"We hebben vooral u nodig. Vertel uw vrienden en kennissen, zegt het voort vertel ze over de nieuwe documentaire op www.wildgeraasdefilm.nl die de uiterste sporen onderzoekt. Opwaarderen van de donatie kan ook, met hogere reward/beloning."

Nepnieuws

Lees ook de 12 punten ‘Nepnieuws over Zwarte Piet’, klik hier.

lees hier over Sint Nicolaas en de Krampus traditie

lees hier over Wild Geraas

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *