Cradle to Cradle Proeftuin

DEN HAAG – Ameland is samen met Texel aangewezen als proeftuin van het Europese project Cradle to Cradle Islands (C2C). De provincie Friesland coördineert en leidt het project, waaraan eilanden uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Groot Brittannië en Nederland meedoen.

Binnen 20 jaar zijn tien Noordzee-eilanden zelfvoorzienend. Woensdag is in Den Haag het startsein gegeven voor C2C. De komende vier jaar start een groot aantal projecten op gebied van duurzaam water- en energiegebruik en het hergebruik van afval. Zo moet op heel Ameland elektrisch vervoer voor toeristen en eilandbewoners worden geïntroduceerd.

Voor toeristen moet het mogelijk worden in de toekomst hun mobieltjes via mobiele zonnepanelen op te laden en in hotels gebruik te maken van scheerapparaten op zonne-energie. Daarnaast wil C2C gesloten systemen ontwikkelen voor de drinkwatervoorziening en het energiegebruik op de eilanden. Zo zal uit zout water zoet drinkwater worden gemaakt en wordt met het Blue Energy-concept uit de combinatie van zout en zoet water energie opgewekt.

>>> Lees meer op de website van Provincie Fryslân

>>>Lees hier over Cradlekring Noord

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *