Containers aangespoeld op Waddeneilanden

BUREN – Piepschuim, heel veel piepschuim en diepvrieskisten. Dat was de juttersbuit op Ameland. In de nacht van dinsdag op woensdag verloor het onder Panamese vlag varende containerschip MSC ZOE 270 containers boven Borkum, waarvan enkele met gevaarlijke stoffen. Het spul dreef naar Ameland, Terschelling en Vlieland en ook op Schiermonnikoog spoelde een en ander aan. Het schip was onderweg naar Bremerhaven toen het in een storm terechtkwam.

De containers bevatten een grote variatie aan goederen. Van Ikea meubels tot my little pony speelgoed, flat screen tv’s en lampen, kinderjassen, kuipstoeltjes en losse pootjes, slippers en auto-onderdelen. Karrevrachten worden op Vlieland en Terschelling van het strand gehaald. Voor drie containers heeft de Kustwacht een waarschuwing doen uitgaan. Er zit organische peroxide, spul dat gebruikt wordt bij het vervaardigen van plastic. Bij aanraking kan het leiden tot verwondingen en het is milieuvervuilend.

Op Ameland, en dan vooral op de Ho’n, spoelt vooral verpakkingsmateriaal aan in de vorm van piepschuim en plastic. Ook staan er diverse diepvrieskisten aan de vloedlijn. De grote apparaten worden stuk voor stuk van het strand getild, maar het opruimen van het piepschuim is handwerk. De wind werkt niet mee. Het piepschuim verpulverd en waait alle kanten op.

Woensdagavond dreven de meeste containers nog op zee. Ze vormen gevaarlijke obstakels in de vaarweg. De Kustwacht speurt naar de containers. De drie met de gevaarlijke stof zijn nog niet gevonden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *