Piepschuim op strand Ameland

BUREN – De Waddeneilanden zijn in rep en roer, want er spoelt van alles aan op het strand. Leuk spul, maar ook verpakkingsmaterialen zoals plastic en piepschuim. Ronald Dijkstra en zijn gezin staken de handen uit de mouwen en ruimden vuilniszakken vol rommel op. 

Dijkstra: "We liepen met onze kinderen vanaf paal 17 richting het oosten, in verwachting dat we na de storm van gisteravond en vannacht nog wat leuks konden vinden. Eerder die week had ik al een stuk barnsteen gevonden en een paar leuke schelpen. Maar het liep anders! We hadden vanmorgen wel gehoord dat er containers waren aangespoeld op Terschelling en Vlieland, maar niet op Ameland. We zagen veel auto's richting oost gaan en daardoor kregen we het vermoeden dat er wat aan de hand was daar. Na paal 19 spoelde er piepschuim aanmen snel werd dat veel meer. Heel veel meer eigenlijk. Onze dochters liepen al met een (aangespoeld) krat te sjouwen met afval en piepschuim om te voorkomen dat het in de duinen zou waaien. Op een gegeven moment stopt er een auto met een mevrouw (later bleek dat de Gunda Brunotte) te zijn.

Het krat kon de auto in en Gunda vroeg of we vuilniszakken wilden vullen met piepschuim. Dat hebben we gedaan! Tussendoor stopte een auto om ons afval mee te nemen, om later nog drie zakken van Gunda te krijgen. Naast piepschuim vonden we onderdelen van koelkasten, kerstversiering, handvatten, LED strips en matrassen. Onze drie kinderen kregen een lift terug achter in een pick-up truck (ter hoogte van het baken, bij het Oerd). Mijn vrouw en ik zijn nog verder gelopen naar het oosten. Ter hoogte van de laatste duinen van het eiland waren veel mensen vuil aan het rapen. Daar hebben we ook nog een zak gevuld. Maar eigenlijk heeft de ramp zich al voltrokken. Al het piepschuim viel in steeds kleinere stukken uit elkaar en alles waait richting de Waddenzee. Het is dweilen met de kraan open. Aan het einde van de middag konden we gelukkig een lift terug krijgen van Richard Kiewiet. Die zette ons af bij de strandopgang van Buren. Inmiddels hangt de kerstversiering hier voor het raam. Als we volgend jaar (en de jaren er na) ze weer uit de kerstdoos halen hebben we er een bijzonder verhaal bij!"

De foto's zijn van Ronald Dijkstra.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *