Containerramp MSC Zoe herdacht

TERSCHELLING – Containerramp MSC Zoe herdacht met de onthulling van een kunstwerkdat rond gaat reizen. Het is strand is opgeruimd, maar in zee ligt nog 800.000 kilo afval.

Vanmiddag werd op Terschelling een kunstwerk onthuld door burgemeester Bert Wassink. Het was vandaag precies 1 jaar geleden dat de containerramp met MSC Zoe plaatsvond. 342 containers sloegen overboord in de Noordzee. De stranden lagen bezaaid met onder meer stoelen, manden, speelgoed, kleding en verpakkingsmateriaal. Stichting De Noordzee liet een kunstwerk maken van het aangespoelde afval. Het zal rondreizen om mensen te herinneren aan de ramp en hen inspireren zich hiervoor in te blijven zetten. De eerste standplaats is het gemeentehuis van Terschelling.

De golf

Het kunstwerk 'De golf' is speciaal voor deze gelegenheid door kunstenaarscollectief Gejut gemaakt van het na de containerramp aangespoelde afval. Eilanders van de verschillende Waddeneilanden hebben dit afval gedoneerd. Het werk verbeeldt de gebeurtenissen van de nacht van 1 op 2 januari 2019 en de gevolgen voor de natuur. Behalve bij de getroffenen zorgt Stichting De Noordzee dat het kunstwerk op tafel komt bij beslismakers zoals de Tweede Kamer. 

Voorkom een volgende ramp

Tijdens de onthulling werd teruggeblikt op de gevolgen die nog steeds voort blijven duren. Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee: "Het is onacceptabel dat een jaar na dato 800.000 kilo afval in zee blijft liggen. We roepen met dit kunstwerk op om goed op te blijven ruimen, de ecologische effecten te blijven monitoren en samen alles op alles te zetten om een volgende ramp te voorkomen."

Bron: Stichting De Noordzee

⇒  lees hier Piepschuim op strand Ameland van 2 januari 2019

⇒  lees hier Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *