Column – Vervuilende vredesduifjes

HOLLUM – De achtste column van dit jaar gaat over goud- en zilverkleurige vredesduifjes op het zand van Ameland.

Vervuilende vredesduifjes

Je hebt een feestje en je wilt daar een paar mooie feestelijke foto’s van. Dan bestel je een zak metallic pvc confetti om mee te strooien. Of je hebt een herdenking en wilt dat vredig afsluiten met het rondstrooien van goud- en zilverkleurige duifjes.

Die duifjes lagen bij de strandopgang aan het einde van de Badweg bij Hollum. Doorgaans liggen daar alleen wat hondendrollen in het zand en wat sigarettenpeuken van rokers die het bord van het rookverbod niet zagen, dat aan het begin van het pad op het hek hangt. Deze keer lagen er tussen de drollen en peuken ook confetti vogeltjes. Dat lijkt op het restant van een fotoshoot die moest worden opgeluisterd met glimmende, door de lucht dwarrelende, papiertjes. Voor twee tientjes koop je een zak vol van dat spul. Hartstikke leuk, maar om dat nu in de duinen, op het strand of op een strandovergang te gaan strooien is als het spannen van het paard achter de wagen.

Schoolklassen staan in de krant omdat ze samen met de Juttersvereniging paraffine van het strand hebben gehaald. Vele vrijwilligers bukten zich afgelopen tijd de rug moe om piepschuimen bolletjes uit de duinen te rapen en de plastic troep uit de MSC Zoe staat ons allemaal nog levendig voor de geest. Het zorgde voor een algehele verontwaardiging over de onveilige containervaart, de wegwerpmaatschappij en de massa’s plastic die we gebruiken en het drukte ons met de neus op het feit dat ook het schone strand van Ameland kwetsbaar is voor vervuilende calamiteiten. Om zelf bewust aan die vervuiling bij te dragen, of het nu als herdenking is of als feestje, is dan wel een beetje van den zotte.

Ballonoplatingen kunnen niet meer, omdat we allemaal weten dat vogels en vissen de restjes aanzien voor eten en met de maag vol sterven aan ondervoeding. We weten allemaal inmiddels dat die lintjes verschrikkelijk traag ontbinden. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die de ballonoplating verbieden. Ameland was niet de eerste gemeente, maar in 2018 wel een van de eerste die de ballon in de ban deed. Laten we hopen dat de vredesduifjesconfetti een eenmalige vergissing was van mensen die een goed doel voor ogen hadden, maar de weg er naartoe wat minder scherp voor de bril hadden en onbedoeld het zand vervuilden met metallic figuurtjes.

Er schijnt trouwens erg leuk afbreekbaar confetti te zijn, zelfs met zaden erin verwerkt. Zie je, geen enkel feestje hoeft confettiloos te zijn. En die prachtige goud- en zilverkleurige vredesduifjes? Strooi ze binnen. Hartstikkene leuk!

Jeanet de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *