Column – Te veel Kunstmaandbezoekers

HOLLUM – De twaalfde column van dit jaar gaat over de succesvolle Kunstmaand van 2016.

Te veel Kunstmaandbezoekers

De Kunstmaand heeft meer bezoekers getrokken dan ooit. Er kwamen meer dan zevenduizend mensen kijken naar de kunst in kerken, restaurants, kampeerboerderijen en galerieën en dat is voor een jubilerende Kunstmaand verheugend nieuws. Minder verheugend was de parkeeroverlast door al die kunstliefhebbende automobilisten, die vergaten dat er op maar een paar meter afstand van de kerk een parkeerterrein ligt. Zij parkeerden tussen de iepen en zorgden voor kale bermen en problemen voor bus en doorgaand verkeer dat zich zigzaggend door de straat moest wurmen. Een paar stippen op de kaartjes in het Kunstmaandprogrammaboekje en een verwijzing naar de parkeerpleinen kan hier al veel goed doen.

Er kwamen een paar mensen te veel, dit jaar. Die paar, of dat groepje, deed zich aan het begin van de twintigste Kunstmaand te goed aan verschillende kunstwerken en namen die onder hun jas, in hun rugtas, in hun speciaal voor dit doel bewerkte kinderwagen of in een verborgen holte in hun schoenzool mee naar buiten. Zonder te betalen. Dieven zijn het, geboefte is het, onverlaten, die een klein beetje het plezier in het organiseren van een evenement als dit vergallen. De camera’s die allengs werden opgehangen werden onplezierig via plakkaten aangekondigd, waardoor elke bezoeker zich bespied waande en het onschuldig kijken naar de vazen en beeldjes een crimineel randje kreeg. De A-viertjes op de deuren, zo uit de printer of geplastificeerd, met de mededeling dat rugtassen ingeleverd dienden te worden waren hier en daar reden tot verzet. Waarom word ik met mijn rugtas niet vertrouwd en moet ik anderen wel vertrouwen dat ze mijn tas niet meenemen terwijl ik langs de muurversieringen loop?

Een evenement organiseren met zoveel verschillende locaties, zoveel deelnemers en zoveel bezoekers is geen sinecure. Als je dan te maken krijgt met diefstal, breuk en stormschade, wil er wel eens een onvertogen woord vallen, stel ik me zo voor. Natuurlijk hadden in de loop van de twintig jaar dat de maand bestaat voor een belangrijk deel maatregelen genomen kunnen en moeten worden. Er viel wel eens vaker een beeld aan diggelen, er was al eens eerder stormschade en er verdwijnt elke Kunstmaand wel iets dat niet via de kassa gaat.

Kunstmaand 2016 was gelukkig bovenal een mooie Kunstmaand, met veel werk dat de moeite van het bekijken waard was.

Nu is het een kwestie van even goed uithuilen, diep ademhalen en met alle ervaring en tips opstomen naar een geweldige 21ste editie. 

Jeanet de Jong

⇒ lees hier over Kunstmaand Ameland

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *