Column – Stoommachine

HOLLUM – De tiende column van dit jaar gaat over de Olympische Spelen en wat je doet om als topsporter zo goed mogelijk te presteren.

Stoommachine

We kijken naar de Olympische Spelen en ik verbaas me over de beachvolleyballende vrouwen uit Egypte die zich op het hete zand van Rio in een boerkini in het zweet werken. Wie topsport bedrijft op olympisch niveau wil natuurlijk zo goed mogelijk, zo hard mogelijk en dat met behulp van een zo uitgekiend mogelijke outfit voor de dag komen. Voor beachvolleybal is dat in een minuscuul broekje met een plastronnetje dat al even strak, klein en smal is. Daarin kunnen de beachvolleybalsters zich het snelst en meest comfortabel bewegen en in die outfit kunnen ze de warmte die ze produceren met hun topsport het beste kwijt.

Nee, dan het Egyptische duo. Dat treedt streng aan in een slobberend sportpak dat hen van enkel tot kruin bedekt. Alleen de voeten, handen en neus zijn bloot: de ene volleybalster heeft ook een hoofddoek om. Haar maatje is kennelijk iets minder streng in de leer en die heeft de lange donkere haren in een knoet geëlastiekt, zonder textiel. Het ziet er niet gek uit, helemaal niet, maar ik krijg het wel benauwd door er alleen maar naar te kijken. Wat moeten die vrouwen het warm hebben, op dat strand! Ze verliezen dan ook al hun wedstrijden. Zij kunnen, in hun donkere lange broek en shirt met lange mouwen, zonder punten naar huis. 

En dan die hardloopster uit Saoedi-Arabië op de 100 meter baan. Die kan best wel hard lopen, zeker weten sneller dan ik, maar ik heb me dan ook niet ingeschreven voor de Olympische Spelen. Zij wel en zij doet het, net als die beachvolleybalsters uit Egypte, in boerkini. Ze puft als een stoomlocomotief en komt in de series als laatste over de meet. Zij zal wel een adept zijn van de olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar ik denk: mens trek toch goede hardloopschoenen en een goed hardlooppak aan, waarvan inmiddels wel gebleken is dat het helpt bij het lopen van een snelle tijd. Zo'n Dafne Schippers-niemandalletje, met zo'n mooi wasbordje ertussen. En als je dat om wat voor reden dan ook niet wilt, ga dan thuis spelen. Of je moet het eervol vinden om de stoomloc van de Spelen te zijn.

Jeanet F. de Jong

⇒ lees hier over de bijzonderheden van de Olympiche Spelen in Rio de Janeiro

⇒ lees hier over geluk en drama in de Nederlandse equipe in Rio

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *