Column – Soep

HOLLUM – De tweede column van dit jaar gaat over Hidde en zijn beeld en over stemmen over belangrijke onderwerpen voor het dorp Hollum.

Soep

Afgelopen weken kon er gestemd worden op een poll betreffende Hidde Dirks Kat. Moet het beeld op een hogere sokkel, moet hij verplaatsen of moet er juist helemaal niets gebeuren? Dat was de vraag en 151 mensen lieten een stem achter.

Of dit representatief is voor de Hollumer bevolking, wilde dorpswandelingenrondleider en genealoog Pieter Jan Borsch tijdens de Algemene Ledenvergadering van Dorpsbelang Hollum weten. “Hollum heeft 1200 inwoners!” Die 1200 kunnen niet allemaal lezen en schrijven, een respectabel deel ervan ligt nog in de luiers, en dan is er ook nog een categorie die het niet zo heeft op digitale polls. Evenzogoed zeggen 151 stemmen wel iets; ze geven een indicatie waar op voort te borduren is. Het geeft het bestuur van Dorpsbelang Hollum een steun in de rug als ze om advies wordt gevraagd. Het zegt meer dan stemmen bij handopsteken in de gelagkamer van Herberg De Zwaan. Het café was weliswaar goed bezet tijdens de jaarvergadering, maar 151 mensen zaten er niet. Waar er bij Dorpsbelang Hollum geen denken aan is om bij politiek gevoelige onderwerpen een ledenraadpleging te houden, opdat er een door de Hollumers gedragen advies aan bijvoorbeeld de gemeente kan worden gegeven, was dat als donderslag bij heldere hemel geen enkel punt toen het ging om de sokkel van Hidde Kat. Het democratisch gehalte van Dorpsbelang Hollum is even grillig als het weer, maar soep is er niet van te koken.

Evenzogoed: Hidde Kat blijft staan waar en zo die staat. Laag bij de grond, zodat je als wandelaar de beste man in de ogen kunt kijken. Je moet er even voor naar het tegelpaadje lopen, maar dan kun je het bolle buikje, de kuitbroek, de flappen aan de 18e eeuwse overjas en het keurige vestje van heel dichtbij bekijken. Gelegenheid genoeg, je moet het alleen even weten te vinden. Aan de vindbaarheid kunnen dorpswandelingenrondleiders bijdragen. En Dorpsbelang Hollum, in het kader van het Hidde Dirks Kat-jaar 2018, vast en zeker ook wel.

Jeanet de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *