Column – Rommelmarkt

HOLLUM – Het eiland barst van de verhalen.

Wij verzamelen ze hier voor u. Anekdotes, geschiedenissen, reisverhalen, columns, sprookjes: als het maar een link heeft met Ameland. De link kan het onderwerp zijn of de auteur.

Via deze link komt u bij alle verhalen.

Rommelmarkt

We hebben een iMac aangeschaft en die aankoop geeft tevens recht op een seminar over de computer en het gebruik. Het praatje van een deskundige in het zaaltje achter het iCentre aan de stille kant van de Nieuwestad laten we niet aan ons voorbijgaan en daarom reizen we met de half negen boot van Ameland naar het vasteland en met de bus naar Leeuwarden.

Voordat we de computer- en smartphone zaak binnen stappen, halen we een grote kop koffie in de HEMA en maken daar gebruik van de toiletvoorziening.

De toiletjuffrouw poetst het herentoilet. De afdeling voor de dames is net schoongemaakt en is opgeleukt met een aankleedkussen voor de kleine en een tafeltje en stoeltje met speelgoed voor de peuters.

Als ik na mijn plas mijn handen was, stapt een kereltje met een witte speelgoedambulance de wasruimte binnen. Hij moet hem terugzetten, bij het andere speelgoed. Hij had hem bij een toiletbezoek van zijn oma meegenomen en oma vond dat niet goed.

"Zet maar terug," zegt ze tegen het knaapje. Hij houdt zich groot en plaatst de auto op de tafel vanwaar hij hem had gepikt terwijl oma achter de wc-deur haar boodschap deed. Het jongetje mag wel blijven om er mee te spelen, zegt de toiletjuffrouw alleraardigst en vergevingsgezind. Dan kunnen mama en oma boodschappen doen. “Ik zal goed op hem passen. Oma weet dat het wel goed komt!” Ze kijkt daarbij de oudste van de vrouwen die met het kind is meegelopen aan. “Hij is al de vierde generatie,” verbetert de jongste van de twee. “Ik ben zijn oma en dat is zijn overgrootmoeder,” wijzend op de zeventiger die door de toiletjuffrouw voor oma werd gehouden. Toch mag het kind wel even bij haar blijven zitten en het is ook niet erg als hij iets van haar tafeltje meeneemt naar huis.

Ze rekent 30 cent voor een plasbeurt en maalt er niet om dat een kind haar speelgoedautootje in zijn jaszak steekt. “Het kost toch niks, ik koop het allemaal …” en daar aarzelt ze even en draait haar rug naar me toe. Op de achterkant van haar roze polo prijkt een HEMA-logo. “Ik koop het allemaal op de rommelmarkt.”

Jeanet F. de Jong

Speelboerderij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *