Column – Give me a mask

HOLLUM – De negende column van 2020 gaat over het mondmasker dat reizigers geacht worden te dragen in het openbaar vervoer en op de veerboot. Dat geeft weleens gedoe.

Give me a mask

Nog steeds in thuisquarantaine, in spanning voor de uitslag van de test, maar met alle tijd om nog een columnpje te schrijven. 

Hier komt er weer een.

Een Engels sprekende meneer wordt bij het hek voor de veerboot aangesproken door een medereiziger op het feit dat hij geen mondkapje draagt. “I don’t have money for that”, zegt de stakker. We kunnen natuurlijk niet in de beurs van deze licht reizende man kijken. De uitvreter draagt geen bagage, niet eens een rugzakje, maar heeft wel een kaartje voor de veerboot kunnen betalen. Helemaal platzak was hij dus niet, maar geld voor een mondmaskertje zat er niet meer in.

Burgemeester Stoel valt met zijn neus in de boter. Hij loopt achter de man en observeert de situatie. De man-zonder-masker wil namelijk de boot op en Wagenborgpersoneel weerhoudt hem daarvan met de woorden: "We have rules!". Het moet zelfs tot een fysiek treffen komen waarbij de matroos de man-zonder-masker letterlijk in de kraag vat en hem naar de uitgang voert. "Give me a mask! Give me a mask!," roept hij bijna hysterisch tegen de matroos, die zijn taak serieus opvat. Er wordt helemaal niets gegeven en de maskerloze komt de boot niet op. De gemeentebestuurder kan, gemaskerd en wel, gerustgesteld de loopplank op.

Veerbootpersoneel maakt regelmatig dit soort dwarse lui mee; ongezeglijken, genieperds, kinderachtige reizigers die lezen wat de regels aan boord zijn en zich er desondanks niet aan houden, tarters van het gezag, zuigers en bloed onder de nagels vandaan halers. Is het nu zó moeilijk om een maskertje op te zetten? Is het nu echt onoverkomelijk om in de auto te blijven zitten tijdens de overtocht? En als het antwoord ‘ja’ is, gá dan niet. Beter voor iedereen en zeker voor de matroos.

Jeanet de Jong

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *