Column – Gifvrije gemeente

HOLLUM – De tweede column van 2021 is naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag over de relatie tussen het onkruidestrijdingsmiddel glyfosaat en de ziekte van Parkinson.

Gifvrije gemeente

We weten het al jaren en zo af en toe komt het weer in het nieuws. Zoals vandaag bij EenVandaag: glyfosaat is giftig en niet alleen voor onkruid. Glyfosaat maakt meer ziek dan u lief is. Glyfosaat zit in het overbekende en populaire Roundup. De Welkoop heeft er een schap vol van staan en het gaat grif van de hand. De gemeente gebruikt het al tijden niet meer, maar boeren en burgers strooien er nog royaal mee rond. Vorig voorjaar nog, lag er een veldje aan de Verbindingsweg in een paar dagen tijd gifgeel door te worden. In mijn straat, waar ik nog maar drie maanden woon, zag ik het al twee keer. U kent het wel, van die vies geel met oranje randjes langs het tuinpad. Het gif straalt je vanaf het straatje tegemoet. Omdat we een hekel hebben aan een groen sprietje tussen de steentjes, omdat een bespoten klinker er zogenaamd netter uitziet dan een mosje of weegbreetje in de voegen.

Maar beste mensen, ook de spuiters onder ons: Roundup en zijn gelijken maken niks schoner, ze vergiftigen de bodem, het leven in de grond, de vogels en de egeltjes en ze maken mensen ziek. EenVandaag drukt ons maar weer eens met de neus op de feiten dat er een relatie ligt tussen Roundup, glyfosaat, en Parkinson. U leest het goed, Roundup en Parkinson. En wie kent niet in z’n nabije omgeving iemand met de ziekte van Parkinson. Als er toch iets stimuleert om voor eens en altijd die gifspuit uit het schuurtje te halen en hem naar de milieustraat te brengen dan is het toch wel deze kennis: dat glyfosaat een hersenziekte teweeg kan brengen.

Opzouten dus, met die rotzooi! En de gemeente is pas echt duurzaam als ze een campagne start die haar burgers duidelijk maakt dat Roundup niet de oplossing maar een probleem is, dat gif niet bij een duurzaam eiland hoort en dat plant, dier en mens er ziek van wordt. Ameland gifvrije gemeente! Dat je het er over moet hebben is al erg genoeg.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *