Column – Gedoogde waanzin

HOLLUM – De dertiende column van 2022 heeft als titel ‘Gedoogde waanzin’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De twaalfde van 2022, 'Normaal', is via deze link te lezen.

Gedoogde waanzin

De Franse overheid verbood het gebruik van terrasverwarmers. Het verbod is niet zozeer ingegeven als steuntje in de rug voor de horeca uitbaters, om ze te behoeden voor al te hoge energiekosten, niet als maatregel tegen het spekken van Ruslands oorlogskas, maar als een van de maatregelen om smelten van de poolkappen en klimaatverandering tegen te gaan. De Franse minister van Ecologie noemt de inburgering van terrasverwarming en airco een ‘ecologische dwaling’.

Frankrijk staat op het punt een nieuwe president te kiezen. God verhoede dat het de extreemrechtse kandidaat wordt; Marine stookt wat graag eigenhandig menig terrasvuurtje weer op.

In Nederland wordt de terrasverwarmer ook wel ‘gedoogde waanzin’ genoemd. De gemeente kan het regelen in de Apv en zolang een gemeente dat niet doet, zoals gemeente Ameland dat nog steeds niet gedaan heeft, kun je als horecavereniging of als afzonderlijke uitbater je verantwoordelijkheid nemen – ga niet mee in het absurde advies van Koninklijke Horeca om subsidie aan te vragen voor duurzame terrasverwarming; het is een gotspe – of als klant het verschil maken. Heb je zin in een drankje met een portie bitterballen, ga dan niet op een met gasbranders of warmtelampen verwarmd terras zitten, maar stap naar binnen en schuif lekker aan bij het raam. Via het raam is elke zonnestraal aangenaam warm. Wie nog verder wil gaan kan de uitbater laten weten de buitenverwarming niet te appreciëren. Het is zijn of haar warmtelamp, maar het is ons eiland dat elk jaar iets dieper in het water komt te liggen. En buiten zitten? Dat is voor juni, juli, augustus. September soms, als we een mooie nazomer hebben. Buiten zitten hoort bij het zomerseizoen.

Intussen roept de overheid op de thermostaat wat lager te zetten en kort te douchen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar kort douchen deed ik al. Korter kan haast niet en de thermostaat staat ook al heel lang heel laag. Ik begon bij 19 graden, daalde af naar 18,5 en schommel nu tussen de 15 en 17. De wakkere krant van Nederland roept juist op om niet zo laag te gaan. Het zou ongezond zijn. Maar goed, dat is de wakkere krant. Daar heb ik het toch al niet zo op. Gezondheidsadviseurs noemen 15° als ondertemperatuur. Als je het huis nog kouder laat worden, dan heb je kans dat het te vochtig blijft en een vochtig huis is niet gezond. Met de zon in mijn ramen schiet de thermometer in mijn kamertje omhoog. Op de bank liggen kleedjes voor over de benen en als kleding draag ik laagjes en warme sokken. Gisteren frequenteerde ik mijn kroeg. Gezellig aan een tafeltje, binnen. Er is waanzin genoeg in de wereld, daar hoeft verwarmde buitenlucht niet bij.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *