Column – Erfgoed

HOLLUM – Ze worden in structuurschetsen geroemd om hun cultuurhistorische waarde en gemeente Ameland erkent hun belang, maar de toestand van de veekerende dijkjes rondom het driehoekje Hagen – Bosweg – Jan Jacobsweg in Hollum is om te janken. Waar nog niet eens zo lang geleden een zee aan prachtig rode klaprozen bloeide is het heden ten dage armoe troef. En, moeten we constateren, we hebben het zelf gedaan. Net zoals we het driehoekje bij de Beatrixboom, voor de keuken van De Stelp, naar de kloten (excusez le mot) helpen.

Voor het driehoekje aan De Hagen begon het met de herinrichting van de tuin rond huisje Ahab. Ik heb de neergang met lede ogen gevolgd en er meer dan een jaar geleden al eens enkele raadsleden op gewezen en tijdens een gemeentelijke informatieavond over bestemmingsplan Hollum melding van gedaan. “Het gaat niet goed met ons erfgoed!”

Voor de aanleg van Ahabs tuin is zwaar materieel ingeschakeld. De shovel vond een omweg van de Jan Jacobsweg via de Bosweg naar de De Hagen veel te lang en besloot langs het pad te rollen. De kortste weg van A naar B. Onderweg plette hij twee delen van het veekerende dijkje; een aan de zuidwestkant en een stuk aan de zuidoostkant. In de daaropvolgende weken was het officiële pad regelmatig geblokkeerd met auto’s dan wel bulten snoeihout. De parkeerplaats is drie stappen verwijderd van het driehoekje maar toch stalden de automobilisten hun kar voor de schrikhekken waardoor de officiële doorgang werd geblokkeerd. Dat en de reeds geplette dijkjes zorgde er voor dat fietsers en wandelaars de makkelijkste weg namen: over het geplette dijkje, door het driehoekje en over het tweede geplette dijkje. Langzaam zag je een hazenloopje veranderen in een karrenspoor. Nu is het een breed pad geworden. Geen hond die nog het ernaast gelegen officiële pad neemt. Toen bij de eerste de beste gemeentelijke bermmaaibeurt het illegale – over cultuurhistorisch waardevolle veekerende dijkjes lopende – pad zelfs keurig werd gemaaid, was het hek van de dam. Het was alsof het pad was gelegaliseerd.

Het driehoekje staat er intussen aller-beroerdst bij. De dijkjes zie je wekelijks achteruit gaan. De ene keer wordt het terreintje gebruikt als crossbaan voor de brommer, de andere keer lopen hoeven van een file paarden de bovenkant van het dijkje stuk. Tijdens de Hollumer kermis parkeren auto's op ons erfgoed.

Enkele weken geleden moest er op de Bosweg ter hoogte van de noordwestpunt van het driehoekje een stuk straat worden afgezet vanwege een gesprongen waterleiding. Er zat een gat in de weg. De bus en ander zwaar verkeer kon niet anders dan met de wielen deels over het dijkje gaan om de hoek te kunnen nemen. Het werd de genadeklap. Een compleet verreden hoek is het gevolg. Wat eens cultuurhistorie was is nu een bult gescheurde aarde. In anderhalf jaar tijd is een prachtig gebiedje volledig verruïneerd.

En we deden het helemaal zelf.

JFdJ

>>> lees hier een eerdere column over Amelands erfgoed

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *