Column – Duurzaam (2) Blikvanger

Gemeente Ameland is een van de twee blikvangers kwijt. Gelukkig, denk ik dan. Die foeilelijke dingen moeten vooral wegblijven en nooit meer terugkomen. Het schepnet op poten is ontworpen om afval op te vangen dat door een fietser in het net wordt gegooid zonder dat hij daarvoor vaart hoeft te minderen. Het is bedoeld om zwerfaval te voorkomen, zeggen ze. Het net is ‘blikvanger’ genoemd omdat hij zeer geschikt is om blikjes van frisdrank op te vangen. Tien jaar geleden zag de eerste het licht en daar had het bij moeten blijven. In juli van dit jaar blijken er al duizend van die krengen onze omgeving te bevuiling. Eén is grappig, maar duizend is een aanfluiting voor ons milieubewustzijn.
In iedere gemakzuchtige gemeente kom je de ondingen tegen. “Kijk ons eens. Wij doen wat aan het voorkomen van zwerfafval,” lijkt de gemeente met de onnutte dingen te willen zeggen. “Kijk ons eens bewust bezig zijn met de natuur en de omgeving. Kijk ons eens Duurzameland zijn.” Het zijn de bestuurders die vallen voor het argument dat ‘men het prettiger vindt om niet extra van de fiets te hoeven stappen om het afval in de bak te deponeren.’ Afval immers, ligt steeds vaker naast de afvalbak dan er in. Het zijn de bestuurders die denken dat ze met de investering van 330 euro heel erg hun best doen om Ameland schoon en duurzaam te maken.
Er is maar één remedie tegen het voorkomen van zwerfafval. Nou goed, twee remedies dan. Wie voet op de pier in Nes zet krijgt een soort haverzak omgehangen waar je gedurende je verblijf op het eiland al je blikjes, papiertjes en peuken, misschien ook de hondendrollen, in kwijt kunt. Dan hoef je op de pier maar één grote zak neer te zetten waar al die haverzakjes bij het verlaten van het eiland in worden gedeponeerd. Niemand die ook maar een metertje extra hoeft te lopen om zijn rotzooi kwijt te kunnen. En de haverzak laten we bedrukken met een leuke slagzin en het ‘Ameland, ons mooiste stukje buitenland’ logo.
De tweede remedie is bijna te voor de hand liggend: hou je rommel bij je en gooi het thuis, bij het pannenkoekhuis of bij de strandopgangen in een afvalbak. Gemakkelijk opgelost en twee keer 330 euro nog in de beurs.
JFdJ

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *