Column – Dutchy

HOLLUM – De negenenveertigste column van 2022 heeft als titel ‘Dutchy’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De achtenveertigste van 2022, 'Vreedzaam', is via deze link te lezen.

Dutchy

In Ierland zetelt de IWDG, de Irish Whale and Dolphin Group. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het kwam op een bijzondere manier op mijn pad. Dochter C had het ontdekt, eigenlijk door iets dat ik op mijn verlanglijstje voor pakjesavond had gezet. Zij kwam de organisatie op het spoor en adopteerde voor een jarige een bultrug. Dat kan en van het geld worden onderzoek en beschermende maatregelen gefinancierd. Die verjaardag was bijzonder, omdat wel duidelijk was dat het de laatste zou zijn van de jarige. Een nare ziekte had haar in de greep. Carla leefde nog twee dagen in haar 70ste jaar.

Dochter C kwam met het geweldige cadeau aanzetten in de vorm van een adoptiebewijs van de IWDG. Ze had Dutchy voor Carla geadopteerd, een bultrug die gezien wordt in de wateren rond Ierland, bij Tromsø bovenin Noorwegen en bij Texel en Den Helder werd gespot. In 2007, 2017 en op 9 januari 2022 werd daar een bultrug gezien, maar of het alle drie de keren om Dutchy ging is niet duidelijk. Om dat zeker te weten heb je een foto van de staartvin nodig. Die van Dutchy is door de tekening van krassen op zijn vin heel goed herkenbaar.

Via een nieuwsbrief houdt de IWDG je op de hoogte van de door jou geadopteerde bultrug. Hij, of zij, is al een tijdje niet gezien. Hij zwemt daar ergens rond, in de Arctische wateren, misschien in de Celtic Sea en wie weet, laat hij zich nog eens bij de Nederlandse Waddeneilanden zien.

Bultruggen zijn niet de grootste walvissen, het zijn wel prachtige springers en de allermooiste zangers van de zee.

In 2009 lag er een op het Suudwest. Hij had dood in zee gelegen en was naar het strand gesleept. Die bultrug kreeg de naam Hollus en werd geprepareerd. Bultruggen worden zo’n 45 tot 50 jaar oud, maar 95 jaar is geen uitzondering.

Er staat een reis naar Ierland op het programma en wie weet, misschien ga ik nog naar Tromsø om alsnog de walvissafari te doen, die dit jaar moest worden geannuleerd. De tekening van Dutchy’s staart heb ik in m’n hoofd geprent en reken maar dat ik ga turen of ik hem zie. Dan ga ik hem de groeten namens Carla doen.

→ Lees hier meer over de bultrug op het Suudwest

→ Bekijk hier een filmpje van de bultrug op het Suudwest  

→ Lees hier over Het lied van de bultrug

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *