Column – Complicado

HOLLUM – De achttiende column van 2023 heeft als titel 'Complicado’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De zeventiende van 2023, 'Deur de knibbels!', is via deze link te lezen.

Complicado

In het gastenboek van de B&B aan de Egelantiersgracht zit nu een foto waar dochter C en ik op staan in de portiek van het pand van onze gastvrouw Helena. Dé ontdekking van het jaar, een B&B in de Jordaan, langs een grachtje waar het 's nachts net zo stil is als in de Westerlaan op een vroege zondagmorgen. En dat middenin de stad. Dochter C had het op internet gevonden en meteen maar geboekt. C had een kaart voor een concert in de Ziggodome en vroeg of ik meewilde naar Amsterdam. Niet naar het concert, dat geloofde ik wel, maar een paar daagjes Amsterdam sla ik niet gauw af. Het werden een paar geweldige dagen, waarin we een film uitzochten om het filmtheater Tuschinski weer eens te kunnen bekijken, in een Ierse pub aan het Rembrandtplein terechtkwamen, de beste homemade cottage pie aten en van de stad genoten. De cottage pie was zó lekker dat we de volgende dag weer in St. James's Gate zijn gaan eten. We zagen de tientallen meters lange rij voor patatboer Fabel, bekend van Tik-Tok, de enorme rij van Metallica fans op het Damrak en we bezochten Noordermarkt, Scheepvaartmuseum, Waterlooplein en Dam. Ik had net ontdekt dat pappe en moeke meebetaald hebben aan het Nationaal Monument. Ze sponsorden een vierkante centimeter. We hebben 67 jaar na de oprichting ervan een mooie centimeter bestempeld als zijnde van onze familie. Het was allemaal prachtig, fijn en gezellig, maar het hoogtepunt van het reisje was toch wel de accommodatie en onze gastvrouw. Helena is lerares Spaans en Frans, gepensioneerd maar ook weer niet helemaal, die de B&B is gaan doen voor een extra centje. Ze kleedt zich consequent in het roze en gooit af en toe een Frans of Spaans woord door haar conversatie. Zo moest ze ons uitgebreid uitleggen hoe het met de sleutel werkt, want dat was wat complicado. Dat was het zeker, met een sleutel waar we voorzichtig mee moesten doen, omdat ze zo niet meer worden gemaakt. We zagen het al in het gastenboek: Helena maakt een foto van haar gasten die ze dan bij de door de passanten geschreven lovende woorden plakt. Die komen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, The States, Zweden, Duitsland, België, Groningen en sinds afgelopen weekend ook uit Ten Boer en van Ameland. Haar huis aan de Egelantiersgracht is de mooiste plek om te wonen, vertelde Helena. Ik geloof haar op haar woord, om in het gastenboek te schrijven dat het heerlijke dagen waren, maar dat het tijd was om te vertrekken naar die andere mooiste plek. We gaan niet complicado maken wat niet complicado is.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

https://twitter.com/JeanetFdeJong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *