Column – Broek ophouden

HOLLUM – De tweede column van dit jaar gaat over de broek ophouden en over de wereld redden. Niet de hele wereld, want die is zo groot, maar een heel klein stukje. Dat moet lukken.

Broek ophouden

Een ondernemer moet zijn eigen broek ophouden. Dat geldt ook voor De Welvaart. Dat hoor je zo hier en daar op verjaardagen, in de winkel en op de leugenbank. Tuurlijk, ondernemen doe je voor eigen rekening en risico. Dat weet ik ook wel. Maar nu het volgende. Ons geliefde café De Welvaart staat te verstoffen en het leuke is dat we een jonge ondernemer een steuntje in de rug kunnen geven.

Het café staat aan het einde van de Burenlaan, vlakbij de kerk. Het is een bak van een gebouw met een geschiedenis waar heel wat over te verhalen is. Neem alleen al de balken, die spreken boekdelen. Sinds september 2011 zijn de lichten uit, wordt er geen Oranjebitter gedronken, geen gelag gehaald en wordt ook in december de kroeg niet aangedaan. Al jaren lezen we niet meer wat er op de balken staat. De kroeg is dicht, de deur op slot. Geen café en geen hotel meer. Alleen de naam, die blijft rondzingen. Er zijn kroeglopers die het aantal bomen telden tussen toog en thuis. Sommigen lopen al acht jaar verweesd in het dorp rond. Anderen zijn aangeschoven aan andere stamtafels en namen trappetjes naar gastvrije alternatieve gelagkamers. De wereld draait immers door. Het plekje in het hart dat De Welvaart innam bleef echter leeg.

Daar is heel gemakkelijk iets aan te doen. Je betaalt nu alvast je biertjes die je dolgraag over een paar maanden aan de bar van de heropende Welvaart wilt drinken. Je schaft nu alvast een cadeaukaart aan van pak hem beet 100 euro. Daar ga je dan later een heerlijk lunchje van bestellen, een lekker vorkje prikken met vrienden, een warme chocolademelk met slag drinken na een dijkwandeling. Als alle mensen, die het spijtig vonden dat De Welvaart sloot en het spijtig vinden dat De Welvaart nog altijd niet open is, 100 euro schokken – en het is niet eens een gift maar een tegoed of lening – dan is die anderhalve ton in een week geritseld en geregeld. Taco Zandbergen kan dan beginnen en weet zich gesteund door de gemeenschap, de crowd die aan de crowdfunding meedeed.

De broek van de wereldvrede is te groot. Dat lossen we niet op met een crowdfunding; de klimaatverandering is een probleem dat ons boven het hoofd stijgt, maar dit? Dit is een te behappen project, waar je je geen buil aan valt en dat voor Hollum en De Welvaart het verschil maakt.

Ik heb gedoneerd, geleend, en zie nu al uit naar de versnaperingen op het terras, aan de zonzijde van De Welvaart aan de Burenlaan. Kom op! Doe mee en laat dat ‘eigen broek ophouden’ maar zitten. Help De Welvaart en doe jezelf en het dorp een plezier. Het verschil maken is zo simpel!

Jeanet de Jong

Kijk hier voor de crowdfunding die de deuren van De Welvaart open kan krijgen.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *