Column – Ballonnen voor de koning

Bol.comHOLLUM – Het eiland barst van de verhalen. Wij verzamelen ze hier voor u. Anekdotes, reisverhalen, geschiedenissen, sprookjes: als het maar een link heeft met Ameland. De link kan het onderwerp zijn of de auteur.

Via deze link komt u bij alle verhalen.

Hieronder een column van Jeanet de Jong

Ballonnen voor de koning

Er zijn zoveel leuke dingen te organiseren en bij elke activiteit moeten de organisatoren een gros aspecten meewegen.

Is het betaalbaar, wat we willen. Is het kindvriendelijk, is het veilig, voor de hele familie, voor rolstoelers. Hebben de blinde medemensen er wat aan of gaat het aan hun beleving voorbij. Schrikken we niet teveel dieren af, misbruiken we niemand, vloeit er geen bloed, is het vriendelijk genoeg, praten we er over vijftig jaar nog over, komt het in de krant, krijgen we er sponsoren voor. Allemaal aspecten die organisatoren niet uit het oog mogen verliezen en dan is het gros bij lange na nog niet vol. Sinds kort loopt iedereen te hoop vanwege de honderden duizenden ballonnen die met feestelijkheden de lucht in gaan. Het vult de plastic soep, is nepvoer voor vogels, plastic prooi voor zeedieren en een bende in de duinen. Vogels raken verstrikt in de touwtjes en batterijen – ja, soms gaan er ballonnen de lucht in met lichtjes, die hun energie uit batterijtjes halen – laten zware metalen achter in het milieu. “Moeten we daar ook al rekening mee houden?” hoor je organisatoren verzuchten. Ik kan me voorstellen dat het de lol in het organiseren versjteert, maar wie een beetje verantwoordelijk wil organiseren, kan er niet omheen.

En nog even ter geruststelling voor u, Majesteit: we maken er ook zonder ballonnen wel een mooi feest van.

Wie ook een probleem ziet in het oplaten van de honderdvijftigduizend ballonnen op de dag van de troonswisseling kan op de link hieronder tikken en de petitie tekenen.

Bekijk hier de Petitie Ballonzin-troonswisseling

>>> lees hier over Plastic soep en zeemeerminnentranen

16-4-2013: Burgemeester van Amsterdam ziet ook het bezwaar en hij kondigt op 16 april aan dat het ballonnenfeest tijdens de Koningsvaart op 30 april niet doorgaat

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *