Column - Nananazomer

Geplaatst op: 25 oktober 2005 - Categorie: Alles & Algemeen

Storm, windkracht 7 tot 8, zegt de nieuwslezer. Eindelijk weer eens storm. We hebben genoten van alle nazomers, indian summers en nazomers van nazomers. Eind deze week volgt er weer een nazomer van een nanazomer. Maar zo af en toe moet het stormen. Dat hoort erbij. Liever geen Wilma of Katrina. Dat zijn windkrachten van 12. Meer meten we niet. Die windsnelheden komen in ons land zelden voor. Windkracht 12, dat was voor het laatst in 1979. Wanneer is het windkracht 10, 11 of 12? Dat vergeet ik elke keer. Het KNMI biedt uitkomst. Bij windkracht 10 (zware storm) bedraagt de windsnelheid gemiddeld over minstens tien minuten 88-102 km/u, bij windkracht 11 (zeer zware storm) is dat 103-117 km/u en bij windkracht 12 (orkaan) 118 km/u of meer. Tijdens windstoten kan de windsnelheid boven land 100 tot 150 km/u bereiken.
Windkracht 12 op Ameland was het die keer dat de muur van onze boerderij door de wind naar binnen werd gedrukt. Windkracht 12 was het toen opoe overleed en ik in Frankrijk zat. De broers die op het vaste land wonen konden niet overkomen voor de begrafenis. De veerboot voer even niet. Ik was de dag tevoren vervroegd uit Normandië vertrokken en kon net op tijd overvaren. Windkracht 12 was die keer dat ik nog in Leeuwarden op school zat en we in Holwerd in de bus zaten die ons slingerend vanwege windstoten naar de stad zou rijden. Het woei en regende zo hard dat het leek alsof de lichtbundels van de lantaarns op de pier krom woeien.
Windkracht 12 onthoud je. Of de wind nu met een snelheid van 120 of 130 kilometer per uur voortraast. Bij 12 gebeurt er wat. Bij de storm die nu over het eiland jaagt trek je jas en laarzen aan en ga je kijken naar de schuimkoppen op de golven. Daar krijg je rode wangen van. Donderdag beloven ze alweer 19 graden. Dan kunnen alle jassen weer uit. Nananazomer.
JFdJ

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?