Column - Duurzaam (3) Breinbreker

Geplaatst op: 21 augustus 2007 - Categorie: Alles & Algemeen

De gemeente geeft het project Duurzameland handen en voeten in de vorm van een Duurzaam Energie Team. Een groepje eilanders vormt een danktank voor duurzame projecten en we mogen allemaal meedenken. Nu heb ik al gemeld hoe goed de duurzame WC rolhouders bevallen en ik heb u laten weten dat ik helemaal niks zie in het plaatsen van vangnetten op poten. Zo langzamerhand moet het tot een bijdrage komen waar het Duurzaam Energie Team van Ameland wat aan heeft. Ik snap ook wel dat je het met WC rolhouders niet ver schopt in de strijd om meest duurzame gemeente van Nederland. Al dagen peins ik me suf hoe ik verder bij kan dragen.
Vroeger weigerde ik plastic tasjes en daar heb ik wat HEMA verkoopsters mee getart. Alles wat ik kocht droeg ik naar huis in mijn eigen rugzak. Daar had ik helemaal geen vervuilende plastic tassen voor nodig. Daarmee voelde ik me erg duurzaam bezig. Tegenwoordig heb ik dat niet meer zo. Mijn rugzak is een rugtas geworden en daar kan best nog wel een HEMA boodschapje in gestouwd worden, maar meestal accepteer ik de plastic tas, die trouwens van milder en eerder verrottend materiaal is gemaakt dan die dingen van dertig jaar geleden. De tassen van toen hadden een halfwaardetijd die kan concurreren met de fall out van Little Boy.
Een reminiscentie van mijn plasticweigeringen is terug te vinden in mijn driedubbel hergebruik van het plastic dat ik tegenwoordig zonder morren accepteer. Toch probeer ik het zuinigjes aan te doen met de zakjes en tasjes. In de supermarkt gooi ik de sperziebonen niet los in mijn mandje maar een preistok wil ik nog wel eens oningepakt bij de kassa aanbieden. De prijssticker blijft er doorgaans goed op plakken zodat de caissière de groente goed kan scannen. Dat is het dan: mijn eerste bijdrage aan het Duurzaam Energie Team Ameland. Op Ameland kopen we grote groente zonder plastic. Prei, winterwortel, kool; het kan allemaal zo in het boodschappenmandje. Het scheelt een berg zakjes, is zonder moeite voor iedere supermarktklant te doen en benadeelt de winkel niet. We breken het brein er verder over; dit is nog maar het begin. En het begin gaat vooral om de duurzame gedachte.
JFdJ

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?