Piet Paulusma op Ameland

“Wij komen deze winter wel weer op de schaatsen”

HOLLUM – Weerman Piet Paulusma (50) zit in augustus een week lang op Ameland, Het is een korte vakantie, maar het weerpraatje gaat gewoon door. “In de zomermaanden is het weer heel belangrijk,” verklaart Paulusma zijn werken in vakantietijd. Zes avonden brengt hij de weersverwachting vanaf recreatiepark Boomhiemke, strand Nes, Lange Duinen Noord, het Wad, een terras en nog een camping. Hij zoekt leuke locaties in de open lucht en het publiek komt vanzelf.
Piet Paulusma kennen we van Omrop Fryslân, radio Noord en de laatste jaren vooral van Hart van Nederland van SBS6. Piet is een van de meest geliefde weermannen van Nederland. In de zomer krijgt hij vijftig tot zeventig uitnodigingen per dag om het weerbericht te komen presenteren. In 2000 werd hij zelfs tot de populairste weerman van Nederland uitgeroepen. Meer dan een miljoen mensen kijkt dagelijks naar zijn weerpraatje.
We ontmoeten Piet op het terras van Basserie West End Staete aan de Badweg in Hollum. Rood shirt, gestreepte witte broek: hij is helemaal in vakantiestemming.
Hij wilde deze zomer graag een weekje Ameland doen en gaf dat aan bij SBS 6 en bij Pieter Smit van VVV Ameland. Hij kent Smit vanwege eerdere weerpraatjes tijdens het Rôggefeest en de Kunstmaand en omdat Pieter Smit een aantal keren via ingezonden stukken in de krant klaagde over de belabberde weersverwachting voor de eilanden. Landelijke weermannen zeggen steevast dat de temperatuur in het Waddengebied enkele graden lager is dan in de rest van het land, alsof het weer er altijd slechter is en daar wilde de VVV directeur dolgraag nuance in aanbrengen. Piet Paulusma begreep wat Smit bedoelde en nam contact met hem op om te zeggen dat de weersvoorspelling van PeePee in ieder geval niet automatisch afsluit met: “In het Waddengebied enkele graden lager.” Het klopt ook niet, zegt Piet. In de voorzomer blijven de meeste buien op het vasteland hangen en als er een bui boven de eilanden hangt, dan drijft die met eb verder. Het heeft alles met de temperatuur van het water te maken. In het najaar blijven de buien touwens wel boven de eilanden hangen, verpest hij het mooi-weer-eiland-gevoel. De SBS6 weerman noemt nadrukkelijk het Waddengebied in zijn voorspelling. Het weer is er bijna gelijk aan dat van de kust van Friesland, zegt hij. De zuidwest- en westkust van Nederland kent andere invloeden.
Piet, die uit Herbayum bij Franeker komt en nu in Harlingen woont, heeft een connectie met Ameland. Hij loopt warm voor alle eilanden, maar op Ameland en Vlieland komt hij het meest. Op Vlieland kwam hij tot voor kort regelmatig om lezingen over het weer te geven aan zeekajakkers. Vroeger bracht hij vakanties door op Terschelling. Texel kent hij ook. Het heeft wel iets van Ameland, meent de Fries. Verhoudingsgewijs hebben deze twee eilanden minder bos dan Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog en zijn ze breder en weidser. Schiermonnikoog vindt hij een prachtig eiland en vorig jaar ging hij met de ANWB het wad op. “Het mooiste gebied is het Wad. Fantastisch! Recreatie en natuurbeheer komen er samen. Het is zo heerlijk stil op een zandbank en je hebt er prachtige zonsondergangen.” Twee jaar geleden was hij in de voorjaarsvakantie op Ameland. “De eilanden hèbben gewoon wat. De Waddeneilanden zijn leuk, ontspannen. Je bent even van het vaste land af. Je mist even het verkeer.”
Paulusma staat voor één van de best bekeken programma’s in Nederland. Zijn contract bij SBS6 loopt nog tot 2010. Wat hij daarna gaat doen? Piet weet het nog niet. Hij maakt geen toekomstplannen. “Als je alles van te voren uitstippelt moet je zo vaak van je pad afwijken.” Rentenieren na 2010 zit er in ieder geval niet in. Vorig jaar zag hij, samen met zijn tweelingbroer, Abraham. Er moeten voor het brood nog wel enkele jaren gewerkt worden. Drie  ‘Leukste..’ programma’s staan bij SBS6 voor hem op het programma. In de Leukste Kerstversiering, Het Leukste Gat van Nederland en De Leukste Barbecue van Nederland gaan we Piet als presentator zien. Wereldreizen en emigreren is voor de Harlinger niet weggelegd. “Ik vind Nederland veel te mooi.” Onlangs is hij naar Turkije op vakantie geweest, maar hij blijft net zo lief in eigen land, genietend van de eilanden. Komend najaar bezoekt hij Curaçao, dat is per slot van rekening ook Nederland, en doet het weerpraatje vanaf het Caribische eiland. “Ik ben voorlopig Nederland nog niet uit.”
Piet praat honderduit. Over het weer, over zijn werk, over het Wad en de wolken. Tijdens de TV opname vanaf Boomhiemke voorspelde hij een zonnige zondag. Tot drie uur klopt zijn voorspelling. Dan pakken wolken langzaam samen en verdwijnt het zonnetje. De temperatuur is nog steeds goed. Deze zomer was helemaal niet zo slecht, meent de weerman. April was prachtig. In juni was er weinig zon en veel regen en dat bepaalt ons beeld van de hele zomer. Deze zomer is een graad warmer dan gebruikelijk. Waar hij op let als hij naar de wolken kijkt? Paulusma werpt een blik naar boven. “Ik let op de structuur. Wat er nu aankomt, is een teken van instabiliteit.”

Dat de Waddeneilanden over 50 jaar onder water zijn verdwenen lijkt Paulusma sterk. Het weer wordt warmer en grilliger. De zeespiegelstijging komt wel maar gaat langzamer dan voorspeld, verwacht hij. Winters zijn moeilijker voorspelbaar omdat de statistieken door de grillige ontwikkelingen minder goed bruikbaar zijn, maar: “We komen deze winter wel weer op de schaatsen.” De adviseur van de Elfstedentocht kan niet zeggen of er binnenkort een Elfstedentocht in zit. Hij moet glimlachen om de mediadrukte rond het evenement. “Als er één schaats op een slootje wordt gezet wordt er al over een Elfstedentocht geschreven.”
Paulusma fietst en wandelt, pakt een terrasje en gaat lekker uit eten. Een duik in de zee zien we hem niet snel nemen. Hij houdt meer van lekker niksen op het strand. In deze week in augustus staat hij elke avond om 19.00 uur ergens op het eiland met de SBS6 crew om de uitzending van Hart van Nederland om kwart voor elf ’s avonds van een weerbericht te voorzien. De afsluiting van zijn programma heeft gezorgd voor landelijke waardering van het Fries, denkt hij. “Oant moarn,” zegt boswachter Jeffrey Huizinga vanaf het Engelsmanduun. “Oant moarn,” roept een pizzabakker in het Italiaans vanaf de strandopgang Nes. “Oant moarn,” schalt het uit tientallen badgastenkelen op Boomhiemke.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *