Minder doorliggen in De Sionsberg

DOKKUM – In ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum wordt het aantal gevallen van decubitus, beter bekend als doorliggen, steeds verder teruggedrongen. Na deelname aan een landelijk onderzoek is gebleken dat het aantal gevallen is gedaald van 4,1% naar 3.0% van de opgenomen patiënten. “Een goede ontwikkeling, want decubitus is een erg vervelende aandoening,” zegt Michiel te Laan van het ziekenhuis.

Doorligwonden kunnen ontstaan bij bedlegerigheid en verminderde mobiliteit, zijn pijnlijk en genezen over het algemeen moeizaam. Het Dokkumer ziekenhuis heeft de afgelopen twee jaar veel geïnvesteerd in het voorkomen van doorligwonden. Dit jaar is er gestart met de scholing van alle verpleegkundigen en wordt er bij de opname van een patiënt al rekening gehouden met factoren die het ontstaan van doorliggen kunnen verhogen.

De Sionsberg streeft er naar het risico op decubitus bij de patiënten tot een minimum te beperken Zo is er een gespecialiseerde decubitusverpleegkundige in dienst, houden diëtisten samen met de afdelingsverpleegkundigen de voedingstoestand van patiënten in de gaten en worden er zonodig speciale matrassen of andere materialen ingezet.

Bron: Zorggroep Passana

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *