Code Rood en dijkbewaking voor Ameland

HOLLUM – Er raast een zeer zware storm over de Waddeneilanden die tussen 12.00 uur vanmiddag en 20.00 zijn hoogtepunt heeft. Voor die periode is Code Rood afgegeven, met windstoten tot 130 kilometer per uur.

Na 20.00 uur neemt de windkracht iets af, maar zal er nog steeds sprake zijn van zware windstoten. Ook is er vanmiddag kans op onweer.

Op Ameland, Schiermonnikoog en bij Ternaard heeft het Wetterskip dijkbewaking ingezet. Om iets over 12.00 uur is de storm het hevigst op Vlieland, met stoten tot 100 kmu en neemt de wind verder toe. Om 12.00 uur is op Ameland de kracht 8 en op Vlieland waait het windkracht 9.

Takken

Er bestaat een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen. 

Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico. Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto's, auto's met aanhanger en caravans. Paulus kan alleen al daarom maar beter in Buren blijven, vanavond.

Brandweer Ameland

Brandweer Ameland adviseert om een rondje om je huis te lopen om te kijken of er geen dingen los liggen die schade kunnen toebrengen. Haal de spullen binnen of zet ze vast, is het devies.

Weeralarm

Het KNMI geeft een weeralarm voor windstoten uit, wanneer de kans op windstoten van meer dan 120 kilometer per uur groter is dan 90 procent. Dit criterium geldt voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer.

Het KNMI geeft pas een weeralarm maximaal twaalf uur van tevoren uit. Dit gebeurt nadat het KNMI de relevante maatschappelijke partners heeft geconsulteerd.

Golven

Op de Noordzee worden rond 12.20 uur golven gemeten van 8.80 m (boven Texel) en is de windkracht aangewakkerd tot orkaankracht. Een uur later wordt een golfhoogte van 9.5 m gemeten.

Om 15.15 uur worden er op de Noordzee ten noorden van Vlieland en Terschelling golven gemeten van meer dan tien meter. Voor de kust van Terschelling zijn de golven dik 8 meter, voor Ameland 7.42 m.

Hoogste windpiek gemeten op Vlieland tot 15.15 uur toe is 128 kmu.

Bron: KNMI en diverse Tweets

>>> lees hier over Zware stormen en klimaatverandering

>>> lees hier Sinterklaas op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *