Coalitie Ameland in kritieke fase

HOLLUM – De coalitievorming op Ameland is in een kritieke fase beland. Informatie over problemen en ultimatums wie met wie wil en wie vooral niet met wie wil vliegen over straat, maar de betrokken politici en de voorzitters van de fracties Ameland’82 en CDA zijn niet bereikbaar of uiterst voorzichtig in hun formuleringen.

Joop Lodewijks, voorzitter van het CDA afdeling Ameland, bevestigt dat er strubbelingen zijn, maar wil daarover nog niets kwijt. Hij wil daar woensdagavond aanstaande eerst de CDA-leden over bijpraten. Demissionair wethouder Nico Oud (CDA) laat zich ook niet uit over de kinken in de formatiekabel. Oud: “Ik heb beloofd niets te zeggen.”

Voorzitter Ameland’82 Tonny de Jong is niet bereikbaar voor commentaar. Uit niet bevestigde bron is vernomen dat Ameland’82 wel met het CDA een coalitie wil vormen, maar dat ze geen plek zien voor Bert Cordes aan de raadstafel. De column die Cordes in december liet publiceren en waarin hij ‘op persoonlijke titel’ van leer trok tegen belangengroeperingen lijkt hem nu op te breken.

Het CDA bevindt zich intussen in een benarde positie. Tijdens het onderzoek van informateur Bert Swart gaf Oud te kennen niet met Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland op het pluche zitting te willen nemen. Ameland’82 lijkt nu niet door één deur te kunnen met Cordes.

Woensdagavond informeert het CDA-bestuur haar leden over de kwestie en dan wordt duidelijk hoe graag die partij wil regeren. Laat het zijn eigen oud-raadslid Cordes vallen? Keren ze het dwingende A’82 de rug toe? Zoekt de partij toch toenadering tot het eerder afgewezen ABA? De formatiebal van Ameland is nog niet uitgerold.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

>>> lees hier over Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *