Carbidschieten mag op Ameland

BALLUM – Carbidschieten op oudejaarsdag mag op Ameland. Carbidschieters moeten zich wel van te voren melden bij de gemeente. Ook blijven de coronamaatregelen gelden. Een grote groep vrienden en vriendinnen, tent met muziek, een biertje en publiek: dat zit er deze keer niet in. Volgens de richtlijnen mag de groep die buiten samenkomt niet groter zijn dan 4 personen.

Maandag 23 november spraken de voorzitters van de Veiligheidsregio’s met elkaar over een mogelijk carbidverbod. Dat algehele landelijke verbod komt er niet. Carbidschieten blijft op grond van een soms eeuwenoude traditie in sommige gemeenten toegestaan. In de meeste delen van het land wordt het verboden, maar in Fryslân en dus ook op Ameland niet. De Veiligheidsregio is in deze de baas, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel en in dit geval zegt Veiligheidsregio Fryslân dat carbidschieten mag.

Ameland kan de dreunen van de melkbussen op oudejaarsdag tegemoet zien. Bij elk dorp is wel een veldje waar de carbidschieters zich met het uitluiden van het oude jaar bezighouden. Zij hebben nu de zware taak te bepalen welke vier de ballen in de bussen mogen stoppen en het vuur bij de bodem van de melkbus mogen houden.

Vuurwerk blijft deze jaarwisseling verboden.

Op dinsdag 8 december horen we of de maatregelen die nu gelden (carbidschieten in een groepje van maximaal 4 mensen) wordt versoepeld of juist niet.

Dossier Corona

lees hier meer over carbidschieten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *