Carbidschieten – een traditie die bijna iedereen leuk vindt

BALLUM – Sommige mensen storen zich eraan en anderen vinden het een leuk gebruik op Oudejaarsdag: carbidschieten. Kan het niet verlegd worden naar een plek buiten het dorp? Dat wil de fractie van het CDA weten. De partij is benaderd door Buremers die het traditionele carbidschieten liever willen verplaatsen naar een plek ver van bewoning. Sinds enkele jaren vindt dat bij het Vrijewilpad plaats. Voorheen was dit middenin het dorp, aan de Paasduinweg.

“Is het mogelijk om dit in de polder te doen zodat eventuele inwoners en gasten er minder hinder van ondervinden? En deze traditie toch zonder overlast door kan gaan?” Het CDA stelt de vraag tijdens een raadscommissievergadering.

Voorzitter Jeppe Groenwold geeft het woord aan Albert de Hoop. “De burgemeester is de man van het vuurwerk,” grijnst Groenwold.

Burgemeester Albert de Hoop legt uit dat er elk jaar afspraken met de schieters worden gemaakt. Het is een traditie, waar bij voorkeur geschoten wordt vanaf één plek per dorp. De gemeente gaat het er nogmaals over hebben in het openbare orde overleg, met de politie. Ook vindt er overleg met Dorpsbelang Buren plaats. “We bekijken het nog,” belooft de burgemeester, al wordt de gemeente niet overspoeld met klachten. Misschien moeten er maar wat kleinere kanonnen worden opgesteld. De Hoop: “Er zijn ook mensen die het wel erg leuk vinden en die de traditie in stand willen houden.”

tik Carbidschieten in bij ZOEKEN om meer over deze traditie op Ameland te lezen

→ lees hier meer over Carbidschieten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *