Bunkers geopend

HOLLUM – In de Tonneduinen, in de nabijheid van het Paardengraf, liggen twee bunkers in de duinen. De toegangsweg is vrijgegraven en de bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog zijn deels uitgegraven en open gemaakt. Deze voormalige opslagbunkers van de Duitsers en onderdeel van de Atlantik Wall, krijgen nog een deur en zullen daarna niet altijd voor het publiek toegankelijk zijn.

Aardappelbunker

Een van de bunkers is een tijdlang gebruikt als aardappelopslag van Douwe Bakker senior, destijds Bakker van de Spar supermarkt. Ook werd het een verzamelplaats van jongelui en vonden zwaluwen en vleermuizen er een broed- en slaapplek. De graffiti op de muren zijn de stille getuigen van bezoekers die willen laten weten dat ze er waren. De fikkies die er werden gestookt hebben de dieren verdreven.

Bunkerroute

De twee bunkers, onderdeel van een groter complex in de Tonnedunen en langs de Amelander kust, worden onderdeel van een WOII Bunkerroute, die volgens planning in 2019 klaar zal zijn. Het is de bedoeling dat ze worden afgesloten. Ze worden niet ingericht, zoals Het Bunker Museum achter Sier aan Zee. Zo nu en dan en tijdens speciale activiteiten zullen ze onder begeleiding te betreden zijn. In het Engelsmanduun is ook een bunker zichtbaar gemaakt. Deze is niet toegankelijk. 

Geblakerd

In een van de bunkers is te zien waarom het noodzakelijk is dat er een deur komt. De kamers zijn mooie ruimtes om een feestje te vieren, maar er wordt ook wel eens een brandje gesticht. In het filmpje hieronder is tweemaal een foto opgenomen van een boekenplank tegen de muur. De eerste is deze zomer gemaakt, de tweede in november. Op die laatste foto is de plank geblakerd.

Bunkerdag

Jaarlijks wordt er een Bunkerdag georganiseerd, met wandelingen langs de restanten van WOII en rondleidingen in de ondergrondse verdedigingswerken. Er is nog heel veel overgebleven uit die tijd. Een deel daarvan is onder de duinen verstopt. 

lees hier over de Bunkerdag in 2018 en bekijk het filmpje van de Museum Bunker

en bekijk deze over graffiti in de bunker

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *