Bultrugwalvis liet geen traan

NES – Hollus van Hollum, de bultrug die 8 oktober op het Suudwest belandde, leverde geen enkele traan. Twee in walvisvaart geïnteresseerde Amelanders namen een paar stukken spek van het gevilde dier mee om er traan uit te winnen. Daags na de ontleding van het dier waagden ze zich aan het walvistraan experiment. Ze sneden de grote stukken spek in dobbelsteentjes en gooiden het in een pan. “Het begon eerst aan te branden en toen te broezen,” vertelt een van de twee. Het begon te schuimen. Het dier was zo mager dat er geen enkele traan uit zijn spek gewonnen kon worden. “Het dier moet zijn uitgeteerd. Er was geen traan, geen vet,” vertelt de Amelander verder. Zelfs deppen met keukenpapier liet geen spoortje vet achter. Toevoegen van potvisolie, van de potvissen die in 1997 op het strand van Ameland aanspoelden, mocht ook al niet baten. “Het was gewoon niet te geloven. Het werd net bisonkit.”

De pannen waarmee de twee Amelanders traan probeerden te winnen waren na hun experiment rijp voor de container. “Misschien hadden ze het spek moeten koken in plaats van bakken,” suggereerde een medewerker van Naturalis in Leiden.

In de glorietijd van de Nederlandse walvisvaart, de 17e eeuw, werd traan van het walvisspek gekookt. Traan werd gebruikt als smeermiddel en als brandstof voor olielampen. De schaarste aan oliën en vetten was na de Tweede Oorlog voor Nederland reden om weer op walvissen te gaan jagen. Tussen 1946 en 1964 werden achttien Nederlandse expedities rond Antarctica uitgevoerd. Enkele Amelanders kunnen daar nog over verhalen.

>>>lees hier over de walvisvaarders van Ameland

>>>lees hier over  De Amelander Walvisvaart

Dossier Bultrug Hollus

20-10-09 Bultrugwalvis liet geen traan

14-10-09 Bultrug Hollus in de Biotex

10-10-09 Antje & Betje

9-10-09 Bultrug had lege maag

9-10-09 Bultrug versleept en ontleed

9-10-09 YouTube Ameland Vandaag – zoek op Bultrug of walvis

8-10-09 Walvis op strand Ameland

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *