Bultrug Hollus in de biotex

HOLLUM – De bultrugwalvis die donderdag 8 oktober op het strand van Ameland belandde, heeft de koosnaam Hollus gekregen. Team Walvisstrandingen van Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis gaf het dier de naam, geïnspireerd door Hollum, het dorp waar hij op strand lag. Zij namen de resten mee naar Leiden voor onderzoek. Inmiddels zijn de deskundigen erachter wat er in de darmen zat. Ze troffen parasitaire wormen aan en iets dat leek op maden. Het zijn echter geen madeachtige parasieten maar otolieten, kleine gehoorbeentjes van vissen. Van welke vis die zijn moet nog worden uitgezocht. “Als dat gedaan is weten we ook wat zijn laatste maaltje was,” zegt Ans Molenkamp van Naturalis.

Het skelet ligt inmiddels in de maceratie bakken. Molenkamp: ”Het paste maar net.”

De botten liggen in lauw water met een boel biotex. De enzymen in de biotex breken de vleesresten in enkele weken af. Dit proces heet macereren. “We hopen over twee weken een hele schone verzameling botten te hebben.”

De bultrug was mager maar de walvisdeskundigen van Naturalis kunnen nog niet zeggen hoe lang hij niet gegeten heeft. “De endeldarm zat nog wel vol. Chris Waalen, van de Friese  snijploeg heeft de inhoud daarvan op de broekspijp gekregen.“ Inmiddels is duidelijk dat Hollus tussen de 12 en 15 jaar oud was. Naturalis slaat de botten voorlopig op. “Een bultrug heeft trouwens geen penisbot,” meldt Molenkamp nog. “Het is alleen de penis, die uitgesneden is.” Walrussen hebben wel een penisbot.

Op het strand van het Suudwest zijn de sporen van walvis en machines nagenoeg uitgewist door vloed en regen.

Dossier Bultrug Hollus

14-10-09 Bultrug Hollus in de Biotex

10-10-09 Antje & Betje

9-10-09 Bultrug had lege maag

9-10-09 Bultrug versleept en ontleed

9-10-09 YouTube Persbureau Ameland

8-10-09 Walvis op strand Ameland

>>> lees hier over Walvisstrandingen

>>> bekijk hier de ontleding van een bultrug

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *