Bultrug gestrand bij Texel

TEXEL – Op zandplaat Razende Bol bij Texel is een bultrug gestrand. Natuurcentrum Ecomare is een reddingsactie gestart om de 12 meter lange walvis terug de zee in te krijgen.

De bultrug ligt nog voor een groot deel onder water in een geul. De plek is lastig te bereiken voor de hulpverleners. Wel hebben ze hoop op een geslaagde reddingsactie, omdat het zeewater de komende uren weer gaat stijgen.

Bultruggen zijn gewend om in ondiepe zeeën als de Noordzee te zwemmen. Het is erg ongebruikelijk dat een dier op een zandplaat strandt, zeker gezien de goede weersomstandigheden.

Een stranding kan dodelijk zijn voor een bultrug. Als hij niet meer in het water ligt, drukt het gewicht van zijn lichaam op zijn vitale organen, zoals de longen. Hierdoor kan het dier doodgaan.

Bron: Nos

>>> lees hier over de Bultrug op Ameland

Faber Beheer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *