Bultrug Razende Bol leeft nog

TEXEL – De bultrug die gisteren strandde op het onbewoonde eilandje Razende Bol, vlakbij Texel, leeft nog. Dat zeggen medewerkers van natuurcentrum Ecomare, die vanochtend met een bootje naar de walvis zijn gevaren.

"Hij spuit nog geregeld een fonteintje en hij klappert nog af en toe met zijn staart", zei een medewerker. De bultrug weegt 25 ton dus het is geen optie om hem bij laag tij het water in te slepen.

Er moet volgens Ecomare hoe dan ook worden ingegrepen, omdat de bultrug niet op eigen kracht weg kan komen. Overwogen wordt om een groot net om de walvis te leggen, zodat hij bij hoog tij met een sleepboot naar dieper water kan worden getrokken.

Gisteren hebben medewerkers van het natuurcentrum de hele dag geprobeerd het dier van twaalf meter lang te redden. In eerste instantie lukte het om de bultrug weer de zee in te krijgen, maar na een uur zwom hij opnieuw het eilandje op.

Aan het eind van de middag vertrokken de reddingswerkers, omdat ze niets meer konden doen. Het water was toen al te ver gezakt. Er werd vanuit gegaan dat de bultrug dat niet zou overleven; doordat hij niet meer volledig in het water ligt, drukt het gewicht van zijn lichaam op zijn vitale organen, zoals de longen. Het maakt niet uit dat hij al een poos niets heeft gegeten want een walvis kan lang teren op zijn vet.

Bron: Nos.nl

>>> lees hier Bultrug op Ameland

Faber Beheer

 
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *