Bultrug Ameland had lege maag

HOLLUM – De bultrug die gisteren in de buurt van Ameland dood in het water werd gevonden had een lege maag. De Noordzee is te ondiep voor walvissen. Ze kunnen er geen voedsel vinden, zegt een medewerkster van Naturalis Leiden. De conditie van de bultrug was niet al te best. Hij was mager. Onder de huid zat een dunne speklaag en in de darmen vonden de walvisontleders parasieten. Wormen hadden zich met zuignapjes aan de darmwand vastgezogen en er krioelden wormen die op maden lijken. Wat dat precies voor parasieten zijn gaat Naturalis nog onderzoeken. Al het materiaal gaat mee naar Leiden voor onderzoek om de doodsoorzaak van het ongeveer 15 jaar oude dier te kunnen bepalen. Bultruggen kunnen 50 jaar oud worden.

Het natuurhistorisch museum heeft al zes bultruggen in de collectie. Naturalis vindt het in het belang van het bultruggenonderzoek belangrijk dat alle gestrande bultruggen naar hun onderzoekscentrum gaan. Bovendien heeft Naturalis volgend jaar een grote walvistentoonstelling. Daar zou de bultrug van Ameland niet misstaan. Natuurcentrum Ameland directeur Joop de Jong hoopt dat de botten daarna naar Ameland komen.

Het uitbenen van de bultrug was in enkele uren geklaard. Om tien uur begonnen vijf medewerkers van Naturalis met het uitsnijden van het penisbot. Daarna werd de staart in stukken gesneden. Het hele proces werd voor documentatie en onderzoeksdoeleinden door de Naturalis fotograaf met de camera vastgelegd. Om half drie zat de klus er op en waren alle botten ontvleesd. Op het strandzand lagen ruggenwervels, een schedel, schouderbladen, baleinen, twee vinnen, stukken staartbeen, een tongbeen, een homp met daarin de penis en enkele potjes met zeepokken en parasieten. Het spek en vlees was toen al afgevoerd in een bak. Het gaat naar een destructie bedrijf op het vasteland. Loonbedrijf Nagtegaal groef nog een gat waar het met stinkende sappen vermengde strandzand in werd geschoven. Wat overblijft is een schoon strand.

>>>bekijk hier de You Tube filmpjes van 8-10-09 en 9-10-09 ( over het vervoer, het uitsnijden van het penisbot  en het wegsnijden van de zeepokken volgen nog)

>>>lees hier 8-10-09 Walvis op strand van Ameland

>>>lees hier 9-10-09 Bultrug versleept en ontleed

>>>kijk hier voor meer strandvondsten

>>>meer over de bultrugwalvis, inclusief het zingen van de bultrug

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *