Brugtesten Lorentzsluizencomplex hinder voor wegverkeer

KORNWERDERZAND – Rijkswaterstaat test van dinsdag 19 april tot donderdag 28 april 2016 het nieuwe besturingssysteem van de bruggen van het Lorentzsluizencomplex in Kornwerderzand. Het testen is nodig om het complex in de toekomst veilig te blijven gebruiken. De brugtesten vinden plaats zonder scheepvaart en buiten de spitsuren: tussen 10.00 en 16.00 uur. De verwachte hinder voor het wegverkeer is circa 15 minuten.

Hinder scheepvaart

Het testen kan zonder scheepvaart gebeuren omdat het Lorentzcomplex voor alle vaarwegverkeer gestremd is tot 2 mei 2016. Wel blijft het Stevincomplex, aan de Noord-Holland kant van de Afsluitdijk, beschikbaar gedurende de werkzaamheden. Dit betekent dat er daarmee een mogelijkheid is om de Afsluitdijk te passeren. De scheepvaart, zowel beroeps- als recreatievaart, moet rekening houden met een langere vaar- en wachttijd. Afhankelijk van het verloop van de testfase en het weer kunnen de werkzaamheden korter of langer duren. Houd hiervoor www.vaarweginformatie.nl in de gaten.

Werkzaamheden onderdeel grotere renovatie

Het Lorentzsluizencomplex is 83 jaar oud en heeft groot onderhoud nodig. De vervanging van het bedienings- en besturingssysteem is onderdeel van een grotere renovatie. Zo werd in 2015 mechanisch onderhoud aan de draaibruggen gedaan. De vervanging van het elektronische bedieningssysteem is nodig om deze in de toekomst veilig te blijven gebruiken en moet minder storingen opleveren. Daarnaast worden gedurende het jaar de houten remming- en geleidewerken opgewaardeerd en vervangen door staal om de scheepvaart te blijven faciliteren. Dezelfde werkzaamheden worden uitgevoerd bij het Stevincomplex bij Den Oever tussen 5 september en 16 oktober 2016. Blijf op de hoogte van de voortgang en volg @RWS_Lorentz op twitter.

De Afsluitdijk

De Afsluitdijk wordt de komende jaren versterkt. Dit is nodig om ons land ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen. In 2018 starten de uitvoeringswerkzaamheden van het project versterking Afsluitdijk. De huidige werkzaamheden aan de sluiscomplexen vallen onder het regulier onderhoud van de Afsluitdijk. Met deze werkzaamheden kan niet gewacht worden tot 2018. De onderhoudswerkzaamheden zijn noodzakelijk om de veiligheid en het functioneren van bruggen en sluizen te kunnen waarborgen.

 lees hier meer over de Afsluitdijk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *