Bouw mee aan perspectief na de crisis

LEEUWARDEN – Een groep maatschappelijk betrokken initiatiefnemers organiseert een online brainstorm om stil te staan bij de crisis en vooruit te kijken naar de toekomst. Deze allereerste noordelijke ‘Vonketon’ wordt op 14 en 15 mei georganiseerd. Er wordt gewerkt aan een beeld van de toekomst na de corona crisis. Iedereen is welkom om mee te doen. Van ondernemers, burger, wetenschappers, creatieven tot onderwijsmakers, studenten of beleidsmakers. Allen kunnen ze zich aanmelden voor de Vonketon om mee te denken en te doen. 

Het doel van de Vonketon is om nieuwe uitdagingen en innovaties die in de crisis ontstaan zijn (en nog ontstaan) te plaatsen in een toekomstperspectief, een panorama voor onze Noordelijke regio. Hoe kunnen we onze economie en onze maatschappij helpen herstellen zodat de regio zo eerlijk, duurzaam en circulair mogelijk wordt? 

De Vonketon is onderdeel van een proces waar via verschillende activiteiten een beweging op gang wordt gebracht om samen te komen tot een toekomst panorama voor de regio voor na de ‘crisis’. Die regio noemen we de Blue Delta en zien we als de noordelijke schil van Nederland. Met de resultaten van deze Vonketon proberen we concrete spin-offs te realiseren samen met maatschappelijke partners uit de regio en daarbuiten.

Met de Vonketon bouwen zeventien teams, bestaande uit maximaal acht personen, aan een nieuw verhaal over de toekomst van het Noorden. Elk team gaat aan de slag met een Sustainable Development Goal (SDG). De SDGs, de zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030, worden vertaald naar de regionale betekenis. Bijvoorbeeld: 

  • Gaan we voor ons werk minder reizen omdat we geleerd hebben dat online conferencing vaak een prima alternatief is? En daarmee onze CO2 footprint kunnen verlagen? (SDG-13, klimaat)
  • Wonen mensen in het Noorden en werken ze in de randstad omdat ze online de meeste werkzaamheden ook wel kunnen verrichten en tegelijk willen genieten van de schone lucht en ruimte op het platteland? (SDG-8, eerlijk werk en economische ontwikkeling)
  • Is de opleving van de ‘korte voedselketen’ een blijvend perspectief voor boeren en burgers? (SDG-12, duurzaam consumeren en produceren)
  • Is online lesgeven  een deel-oplossing voor de kleine scholen op het vergrijzende platteland? (SDG-4, kwaliteit van onderwijs)

De Vonketon vindt plaats in een online omgeving die makkelijk toegankelijk is waardoor ook mensen zonder ervaring kunnen deelnemen. De gezamenlijke start is om 9.00 uur op de donderdag en op vrijdag 15 mei wordt afgesloten met een ‘online’ vrijdag-middag-borrel om 16:30 uur. De Vonketon uitkomsten worden maandagavond 18 mei vanaf 19.30 via een livestream gepresenteerd. 

Er zijn een aantal momenten waarop de groepen elkaar online ontmoeten en inspireren tijdens plenaire sessies met ook hier en daar culturele bijdragen. Daarnaast wordt elk team gekoppeld aan een mentor en worden er binnen het team afspraken gemaakt over hoe vaak en hoe lang deze elkaar spreken, in totaal hebben de teams 33 uur om tot projecten en/of ideeën te komen, het is overigens niet de bedoeling dat er een hele nacht door wordt gewerkt, maar het mag natuurlijk wel. Aanmelden voor deze allereerste Vonketon kan via www.vonketon.org

De initiatiefnemers van Vonketon zijn: Joris Hoebe (New Noardic Wave), Nicole Bakker (Circular Engine), Alec Meijerink (Alec Meijerink Producties), Bastiaan Blaauw (Statuur), Wini Weidenaar (WINI Communicatie), Janneke Stuive – Stelpstra (Panorama 2028 / IPF), Klaas Sietse Spoelstra (Panorama 2028 / Nij sicht), Heleentje Swart (Circulair Friesland / Spark the Movement) en komt mede tot stand met steun van Provincie Fryslân, Vereniging Circulair Friesland, Innovatie Pact Fryslân en vele participerende organisaties.

Bron: Vonketon

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *