Boodschappen voor toekomst in Amelander dijk

BALLUM – De duiker bij de Skutehó'n, in de dijk tussen Hollum en Ballum, kreeg zaterdag een tijdcapsule vol boodschappen voor de toekomst. De boodschappen zijn van Amelanders. Schoolkinderen van alle basisscholen van het eiland maakten tekeningen, schreven brieven en zetten boodschappen op papier. Fotootjes van hun ouders en fotootjes van henzelf werden op een papier geplakt met de namen erbij. Als groet aan de toekomstige eilanders. Wensen dat Ameland er over honderd jaar nog net zo mooi uitziet, of misschien wel mooier; boodschappen dat we moeten passen op de natuur en actie moeten nemen dat de zee niet zo snel stijgt.

Over honderd of misschien wel vijftig jaar moet de duiker misschien aangepast worden aan de zeespiegelstijging en dan komt de tijdcapsule weer tevoorschijn. Hollumer smid Theo Faber maakte een grote kist waar de boodschappen in werden gestopt en er waren veel kinderen en hun ouders en grootouders aanwezig om het bijzondere moment mee te maken. Faber plaatste zelf ook een boodschap in de kist, een fotoboekje over het vervaardigen van de tijdcapsule. De kist werd dichtgeschroefd en een kraan tilde hem boven de dijk uit en zette hem op zijn plaats. Daar wordt nog zand en klei op gestort, zodat het dijklichaam helemaal dicht is en de kist onzichtbaar in de dijk staat te wachten.

Honderd jaar is misschien wat optimistisch, zegt George Kempenaar, directeur van uitvoerder Jansma. De zeespiegel stijgt snel, zodat de duiker waarschijnlijk over vijftig jaar al aangepast moet worden. De kinderen van nu zijn dan 55 of 60 en zij kunnen met hun kinderen en kleinkinderen zien wat zij in 2018 in de tijdcapsule hebben gestopt. Kempenaar: “Hoe kijken we dan terug op deze tijd? Misschien is het dan wel heel anders dan nu.”

Drie jaar lang is er gewerkt aan de ruim 16 kilometer lange Waddenzeedijk en in juni is hij helemaal klaar en voldoet hij aan de wettelijke veiligheidseisen. Wetterskip Fryslân en aannemerscombinatie Van den Herik-Jansma Drachten openen de dijk op 1 september 2018 feestelijk.

Van de plaatsing van de tijdcapsule is een filmpje gemaakt, zoals er vrijwel maandelijks een filmpje van de werkzaamheden werd gemaakt. Alle filmpjes zijn hier te zien. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *