Bont’lieuw zoekt plekje bij De Stelp

HOLLUM – Vader en moeder bont'lieuw scharrelen midden in Hollum over de driehoekjes gras en in de bermen, om een plekje te zoeken waar ze hun kleintje veilig kunnen leren wormpjes prikken. Ze steken met z'n drieën zelfs de O.P. Lapstraat over en zoeken hun weg in de tuin van zorgcentrum De Stelp.

Bij elke passant kijken pa en moe scholekster op en piepen en schreeuwen ze, terwijl het kleintje vrolijk voortdribbelt.

De scholekster deinst er niet voor terug om tussen het grind en op platte daken te broeden.

Al een aantal jaren gaat het wat minder met de scholekster. Hun habitat staat onder druk, de gebieden waar de vogels zitten worden regelmatig verstoord en door intensieve vangst van schelpdieren staat de soort onder druk. Sinds 2015 staat de soort als 'gevoelig' op de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature).

lees hier op welke eilanden de bont'lieuw graag vertoeft

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *