Boek over Kunst van Ameland

NES – 'Kunst van Ameland, een eiland in de zon'. Dat is de titel van een boek dat de Amelander Musea hebben uitgegeven naar aanleiding van de expositie Het Licht van Ameland in het Natuurcentrum in Nes.

In 'Kunst van Ameland' zijn meer dan 150 afbeeldingen opgenomen van schilderijen, etsen, linosneden en tekeningen van dertig kunstenaars die grofweg tussen 1900 en 1980 op Ameland werk hebben gemaakt. Het is voor het eerst dat in één publicatie een nagenoeg compleet overzicht wordt gegeven van kunst die in de vorige eeuw op Ameland is gemaakt. De werken komen uit de collecties van de Amelander Musea, de gemeente Ameland en twee particuliere collecties.

Van de dertig kunstenaars is een korte levensbeschrijving opgenomen, waarin hun band met het eiland en hun plek in de regionale en landelijke kunstgeschiedenis wordt geduid.

De kunstenaars van wie werk is opgenomen hebben allemaal een opleiding als kunstenaar gehad. Veruit de meesten kregen hun opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en de Rijksacademies van beeldende kunsten in Amsterdam en Den Haag. Een uitzondering is Bertus Bakker, de in 1990 overleden Amelander 'volksschilder' en autodidact, wiens werk nog in veel Amelander huiskamers hangt.

In het boek is het werk van de landelijk bekend geworden kunstenaars Tames Oud, Leendert Scheltema en Germ de Jong als 'de grote drie' opgenomen. Oud en Scheltema zijn geboren Amelanders, maar verhuisden in hun jeugd naar elders. Scheltema kwam geregeld naar het eiland terug om er te schilderen. Germ de Jong bracht rond het midden van de vorige eeuw al zijn vakanties door op Ameland en maakte er veel werk.

In die zelfde periode kwamen ook De Ploeg-schilder Jan Wiegers en Gé Röling geregeld naar Ameland. Ze waren op dat moment beiden hoogleraar aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en kwamen naar het eiland met studenten. Beiden maakten er ook zelf werk. Van Wiegers hebben de Amelander musea veel werk in de collectie, van Röling vier aquarellen.

Kunst van Ameland is vanaf eind deze week te koop.

  • Kunst van Ameland
  • 120 pagina'
  • ISBN/EAN: 978-90-801350-7-9
  • NUR: 247
  • Prijs: 14,95 euro
  • Uitgeverij De Ouwe Pôlle

lees hier meer over Germ de Jong

lees hier meer over Johan Hemkes

→  lees hier meer over Tames Oud

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *